Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες κατά του διευθύνοντος συμβούλου της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν, γιατί κατηγορείται πως παραβίασε αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Κόστιν στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιβάλει κυρώσεις το 2018, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παραβιάσεις των κυρώσεων ενώ διατηρούσε δύο θαλαμηγούς και ένα ακίνητο στο θέρετρο Άσπεν στο Κολοράντο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν.

Επίσης, δύο συνεργάτες του, ο Βαντίμ Γουόλσον και ο Κάνον Μποντ, συνελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με την κατηγορία ότι βοήθησαν στη συντήρηση του ακινήτου στο Κολοράντο, αποκρύπτοντας ότι ανήκε στον Κόστιν, δήλωσαν αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Κόστιν, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Ρωσία, παραμένει ασύλληπτος.

Το κατηγορητήριο ήταν μία από τις πέντε ποινικές και αστικές αγωγές που παρουσίασε σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο της προσπάθειας των αμερικανικών αρχών να πατάξουν άτομα με δεσμούς με το Κρεμλίνο.