Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών» με τους Παλαιστίνιους και παράλληλα προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να αλλάξει» την κυβέρνησή του. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μιλήσει νωρίτερα για τις «διαφωνίες» που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, μετά τη λήξη του πολέμου. «Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», σχολίασε ο Μπάιντεν.

Είναι η πρώτη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, που ο 81χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος μιλά δημοσίως για τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση. Στην ομιλία του ενώπιον δωρητών του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσε το Νετανιάχου «να ενισχύσει και να αλλάξει» την κυβέρνησή του προκειμένου να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Ο Μπάιντεν έκρινε επίσης ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης.

Το βράδυ της Δευτέρας, σε μια δεξίωση στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά, ο Μπάιντεν είχε ήδη πει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή». Αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη σχέση του με τον Νετανιάχου. Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του μια φωτογραφία που τον εικονίζει συντροφιά με τον Μπάιντεν όταν εκείνος ήταν νεαρός γερουσιαστής. Όπως είπε, έγραψε την εξής αφιέρωση στη φωτογραφία: «Μπίμπι, σ’ αγαπώ πολύ αλλά δεν συμφωνώ με τίποτα απ’ όσα λες». «Και αυτό ισχύει ακόμη σήμερα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ενώπιον εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας τους οποίους είχε προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο.