Ο Πέδρο Σάντσεθ διαβεβαίωσε ότι «το Ισραήλ είναι φίλος της Ισπανίας», αλλά ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί έντονα με τον «αφόρητο τον θάνατο αμάχων στη Γάζα», που γίνεται με δικαιολογία την εξόντωση της Χαμας.

Σε ανάρτηση που έκανε στην πλατφόρμα Χ, έδωσε τη δική του απάντηση μετά την επίπληξη του εβραϊκού κράτους στον Ισπανό πρέσβη, επειδή ο Ισπανός πρωθυπουργός επέκρινε τον τρόπο που διεξάγονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Έτσι, ο Σάντσεθ δήλωσε πως «το Ισραήλ είναι ένας σύμμαχος, ένας φίλος της Ισπανίας», κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρώην υπουργό Άμυνας και νυν μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ.

«Για μία ακόμη φορά, καταδίκασα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον οποίο το «Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας».

«Όμως, επαναβεβαιώνω πως η Ισπανία κρίνει αφόρητο τον θάνατο αμάχων στη Γάζα και ότι το Ισραήλ πρέπει να σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», κατέληξε.

Σημειώνεται, ότι ο Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ισπανίας, ότι διατηρεί «σοβαρές αμφιβολίες» για τον σεβασμό του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο, δεδομένου «του ολοένα κι αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν, ιδίως μικρών αγοριών και κοριτσιών» στη Γάζα.