Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν, δύο από αυτούς σοβαρά, σε επίθεση ενόπλων στην είσοδο της Ιερουσαλήμ το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία. Όπως έγινε γνωστό, ήταν γύρω στις 7:40 όταν δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι βγήκαν από ένα όχημα στην κύρια είσοδο της πόλης και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν σε στάση λεωφορείου.

Η αστυνομία ανέφερε ότι δύο στρατιώτες εκτός υπηρεσίας και ένας ένοπλος πολίτης στην περιοχή ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας τους δύο δράστες.

Οι δράστες κατονομάστηκαν ως τα αδέλφια Μουράντ Ναμρ, 38 ετών, και Ιμπραχίμ Ναμρ, 30 ετών, από τη συνοικία Σουρ Μπαέρ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδουν οι Times of Israel. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ Shin Bet, οι δύο άνδρες ήταν μέλη της Χαμάς και είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν για τρομοκρατική δράση στο Ισραήλ.

Ο Μουράντ φυλακίστηκε μεταξύ 2010 και 2020 για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων υπό τις οδηγίες τρομοκρατικών στοιχείων στη Λωρίδα της Γάζας και ο Ιμπραχίμ φυλακίστηκε το 2014 για αδιευκρίνιστη τρομοκρατική δραστηριότητα, ανέφερε η υπηρεσία.

Οι δύο δράστες «σκοτώθηκαν γρήγορα από δύο στρατιώτες, που ήταν εκτός υπηρεσίας και έναν πολίτη, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον τους», όπως ανακοινώθηκε. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή, για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι δράστες.

Εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας, που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters, δείχνουν την επίθεση. Στο βίντεο φαίνεται ένα λευκό αυτοκίνητο να σταματά δίπλα σε μια στάση λεωφορείου, όπου περιμένουν πολλοί πολίτες. Δύο άνδρες βγαίνουν από το όχημα με τραβηγμένα τα όπλα και τρέχουν προς το πλήθος, ενώ οι άνθρωποι στη στάση αρχίζουν να σκορπίζονται. Λίγο αργότερα οι δράστες πέφτουν νεκροί.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ, Magen David Adom, δήλωσε ότι οι γιατροί της διαπίστωσαν τον θάνατο μιας 24χρονης γυναίκας στον τόπο του εγκλήματος, ενώ αυτή μετέφερε άλλους οκτώ σε νοσοκομεία της Ιερουσαλήμ. Λίγο αργότερα κατέληξε ένας ηλικιωμένος άνδρας και μια γυναίκα, που είχαν τραυματιστεί σοβαρα. Ο άνδρας κατονομάστηκε ως ο ραβινικός δικαστής του Ασντόντ, Ελιμέλεχ Βάσερμαν, 73 ετών.

Για τη γυναίκα δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία, παρά μόνο πως ήταν περίπου 60 ετών.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ κατήγειλε «ένα ακόμη παράδειγμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, του ατελείωτου πολέμου που διεξάγουμε κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως της Χαμάς».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχάρη με ανακοίνωσή του τους δύο στρατιώτες και τον πολίτη, που επενέβησαν και εξουδετέρωσαν τους δράστες. «Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να επεκτείνει τη διανομή όπλων στους πολίτες», διαβεβαίωσε.

«Αυτή η επίθεση ενισχύει περαιτέρω τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να πολεμάμε με ισχύ και αποφασιστικότητα κατά της φονικής τρομοκρατίας, που απειλεί τους πολίτες μας», σχολίασε ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ,στο Χ.

«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει εκ νέου ότι δεν πρέπει να επιδεικνύουμε αδυναμία, ότι πρέπει να μιλάμε στη Χαμάς μόνο μέσω του σκοπεύτρου (των τουφεκιών), μόνο μέσω του πολέμου», τόνισε ο ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ από το σημείο της επίθεσης. Και ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική της χαλάρωσης των κανονισμών για την έκδοση αδειών οπλοφορίας από πολίτες.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι η σημερινή επίθεση αποτελεί υπενθύμιση «της τρομοκρατικής απειλής που αντιμετωπίζουν καθημερινά το Ισραήλ και οι Ισραηλινοί (…) Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα αυτής της επίθεσης».