Ένας άνδρας πέθανε από καρκίνο που εμφάνισε λόγω της κοσμικής ακτινοβολίας, γιατί εργαζόταν ως φροντιστής αεροπλάνων και αναγκαστικά πετούσε συνέχεια πάνω από τον Βόρειο Πόλο.

Σύμφωνα με το channelnewsasia.com, το περιστατικό σημειώθηκε με εργαζόμενο της Korean Air, που ταξίδευε για περίπου 25 χρόνια.

Ο ιπτάμενος φροντιστής, του οποίου αναφέρεται στο δημοσίευμα μόνο το επίθετο Σονγκ, περνούσε σχεδόν 1.022 ώρες πάνω σε ένα αεροσκάφος κάθε χρόνο, με σχεδόν τις μισές από τις πτήσεις να καλύπτουν διαδρομές μεγάλων αποστάσεων προς την αμερικανική ήπειρο και την Ευρώπη.

Ωστόσο, εμφάνισε καρκίνο και έχασε τη ζωή του, γιατί αυτές οι διαδρομές εκθέτουν τα πληρώματα σε περισσότερη κοσμική ακτινοβολία, καθώς περιλαμβάνουν υπερπτήση πάνω από τον Βόρειο Πόλο όπου η ακτινοβολία είναι πιο υψηλή λόγω του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Έτσι, η Νότια Κορέα πέρασε σχετικό νόμο μετά από αυτό το περιστατικό και αντίστοιχες καταγγελίες, ώστε οι θάνατοι από καρκίνο που εμφανίζουν τα μέλη πληρώματος και σχετίζονται με την εργασία τους να χαρακτηρίζονται «εργατικό ατύχημα».

«Ένας σημαντικός αριθμός μελών πληρώματος διαγνώστηκαν με καρκίνους του αίματος και του μαστού και πολλοί βρίσκονται σε άδεια ασθενείας», είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ Σεόνγκ-χιουν, δικηγόρος της οικογένειας Σονγκ.

Η Korean Air αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε τα εξής:

«Η Korean Air τηρεί αυστηρά τα προσωπικά δεδομένα και τα μέλη του προσωπικού μπορούν να επαληθεύσουν τη σωρευτική ποσότητα έκθεσής τους στην κοσμική ακτινοβολία, που επικαιροποιείται κάθε μήνα».