Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, γνωστός για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες του, πρότεινε την Πέμπτη (21/8) μιλώντας ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας να δεσμευτούν η Γαλλία αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια «Συνεννόηση για την Αειφορία» έτσι ώστε να ανταποκριθούν «πιο αποτελεσματικά» στην «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα».

Εμπνευσμένος από την Αντάντ, ή αλλιώς την «Εγκάρδια Συνεννόηση» (Entente Cordiale), ένα κείμενο που υπογράφηκε το 1904 από τις δύο χώρες για να εξομαλυνθούν οι πολύ έντονες διαφορές τους εκείνη την εποχή, ο Κάρολος δικαιολόγησε αυτή την πρωτοβουλία στο όνομα του «παραδείγματος του παρελθόντος» προκειμένου να «θέσει τις τεράστιες προκλήσεις του κόσμου γύρω μας», σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε τόσο στα γαλλικά όσο και στα αγγλικά.

Η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη την αναβολή αρκετών βασικών μέτρων της κλιματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, μια απόφαση που καταδικάστηκε από τους οικονομικούς κύκλους, ακόμη και από τους συντηρητικούς που βρίσκονται στην εξουσία.

Κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ ανέλαβε μια ευρύτερη δέσμευση ενώπιον των Γάλλων βουλευτών «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ενισχύσει την ουσιαστική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα ένας από τους στενότερους συμμάχους της Γαλλίας» και «μαζί, οι δυνατότητές μας είναι απεριόριστες», είπε ο Κάρολος μιλώντας γαλλικά.

Επανέλαβε επίσης την «ακλόνητη αποφασιστικότητα» του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να δουν την Ουκρανία να “θριαμβεύει”».

Ο Βρετανός μονάρχης υπογράμμισε επίσης την υποστήριξη του Παρισιού και του Λονδίνου στο Κίεβο απέναντι στην «αδικαιολόγητη επίθεση στην ήπειρό μας» που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Όρθιοι οι βουλευτές χειροκρότησαν τον Κάρολο Γ’ για περισσότερο από ενάμιση λεπτό μετά την ομιλία του. «Χειροκροτήματα που θα μας έκαναν να ονειρευόμαστε», σχολίασε ο πρόεδρος της Γερουσίας της Γαλλίας Ζεράρ Λαρσέ.

Στη διάρκεια ενός πολυτελούς δείπνου αργά χθες, Τετάρτη (20/9) το βράδυ, ο Κάρολος έκανε έκκληση να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους η Γαλλία με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποίο φάνηκε και από τα λόγια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι «παρά το Brexit, επειδή όλα αυτά που μας συνδέουν είναι πολλά και επειδή σήμερα βρίσκεστε εδώ, Μεγαλειότατε, ξέρω ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ένα κομμάτι του μέλλοντος της ηπείρου μας, να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να υπηρετούμε τους αγώνες από κοινού», είπε ο Μακρόν πριν από το επίσημο δείπνο, στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών.

Ο Κάρολος, στην πρόποσή του, κάλεσε τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο «να ανανεώσουν τη φιλία τους» ώστε να ανταποκρίνεται «στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» , ζητώντας μια «ανανέωση» της Αντάντ, η 120η επέτειος της οποίας είναι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτή η τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, η πρώτη μετά τη στέψη του βρετανού μονάρχη, «είναι σημάδι φιλίας και εμπιστοσύνης», που θεωρείται «φόρος τιμής στο παρελθόν μας και εγγύηση του μέλλοντος», επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την έναρξη του χθεσινού δείπνου.