Ένας Δανός καλλιτέχνης κλήθηκε να επιστρέψει σχεδόν 500.000 κορώνες (67.000 ευρώ) σε ένα μουσείο, αφού του παρέδωσε δύο λευκούς καμβάδες για ένα έργο που ονόμασε «Πάρε τα λεφτά και τρέχα» (Take the Money and Run).

Το Μουσείο Kunsten στο Aalborg είχε σκοπό ο Jens Haaning να ενσωματώσει τα χαρτονομίσματα σε δύο έργα τέχνης το 2021.

Αντ’ αυτού, έδωσε λευκούς καμβάδες και στη συνέχεια δήλωσε στο dr.dk: «Το έργο είναι ότι πήρα τα χρήματά τους».

Ένα δικαστήριο τον διέταξε τώρα να επιστρέψει τα μετρητά – αλλά να κρατήσει μερικά για τα έξοδα.

Το έργο τέχνης προοριζόταν ως δήλωση για τους μισθούς στη Δανία και την Αυστρία.

Το μουσείο ζήτησε από τον καλλιτέχνη να επιστρέψει όλα τα χρήματα, περίπου 534.000 κορώνες (61.000 λίρες / 71.635 ευρώ / 76.539 δολάρια) – αλλά ο κ. Haaning αρνήθηκε. Τώρα, μετά από μια μακρά νομική μάχη, δικαστήριο της Κοπεγχάγης διέταξε τη Δευτέρα τον κ. Haaning, 58 ετών, να επιστρέψει στο μουσείο 492.549 κορώνες, σύμφωνα με το BBC.

Το ποσό αυτό, είπε, ήταν ισοδύναμο με το ποσό που του είχε δώσει το μουσείο μείον την αμοιβή του καλλιτέχνη και το κόστος τοποθέτησης.

Ο διευθυντής του μουσείου Lasse Andersson δήλωσε ότι είχε γελάσει δυνατά όταν είδε για πρώτη φορά τους δύο λευκούς καμβάδες το 2021 και αποφάσισε να εκθέσει τα έργα ούτως ή άλλως. «Αναστάτωσε τους επιμελητές μου και αναστάτωσε και εμένα λίγο, αλλά γέλασα και εγώ γιατί ήταν πραγματικά χιουμοριστικό», είπε ο Andersson, στην εκπομπή Newsday του BBC το 2021.

Μετά την απόφαση, ο κ. Haaning δήλωσε στο dr.dk ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει περαιτέρω την υπόθεση. «Ήταν καλό για τη δουλειά μου, αλλά επίσης με βάζει σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση όπου δεν ξέρω πραγματικά τι να κάνω».

Τη Δευτέρα δήλωσε στο TV2 Nord ότι το μουσείο κέρδισε «πολύ, πολύ περισσότερα» χρήματα από αυτά που επένδυσε χάρη στη δημοσιότητα από την υπόθεση.