Ναι, όσο παράξενο κι αν ακούγεται υπάρχει ο σωστός τρόπος για να κάνετε ντους. Μια τόσο απλή και απολαυστική διαδικασία, σύμφωνα με το Real Simple, έχεις τους «κανόνες» της αν θέλετε να δείτε τα σωστά αποτελέσματα –απαλό δέρμα, υγιή μαλλιά και έξυπνο καθάρισμα.

Και ποιοι είναι αυτοί; Δείτε παρακάτω τις απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που μπορεί να σας έχουν δημιουργηθεί.

Πόσες φορές πρέπει να κάνω ντους κάθε εβδομάδα;

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να σταματήσεις να πλένεις το πρόσωπό σου στο ντους

Τρεις τουλάχιστον, με επτά είναι το μέγιστο για τους περισσότερους ανθρώπους! Το ντους είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για τη μείωση των ασθενειών. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε κάτι πολύ σημαντικό. «Όταν πλένεστε υπερβολικά, απογυμνώνετε το δέρμα σας από τα κεραμίδια, προετοιμάζοντας τον εαυτό σας για ξηρότητα και φαγούρα», εξηγεί στο Real Simple η δερματολόγος από τη Νέα Υόρκη Shari Marchbein.

Πόσο ζεστό πρέπει να είναι το νερό;

Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ ζεστού και καυτού. Για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την κατάλληλη θερμοκρασία, ανοίξτε το νερό και ελέγξτε τον καθρέφτη πάνω από τον νιπτήρα: Αν θολώσει τελείως σε ένα ή δύο λεπτά, πρέπει να χαμηλώσετε την ένταση. «Οι πιθανότητες είναι ότι, αν το νερό είναι καυτό, δεν ξεπλένετε πλήρως όλα τα υπολείμματα του καθαριστικού, γεγονός που μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας», λέει η Marchbein. Επιπλέον, το καυτό νερό μπορεί να διασπάσει το φράγμα του δέρματος πιο γρήγορα από ό,τι το πολύ ζεστό νερό, σημειώνει η Mona Gohara, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Ποιο σαπούνι πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Γυναίκα κάνει ντους, μπάνιο

Όταν πρόκειται για την επιλογή ενός σαπουνιού σώματος ή αφρόλουτρου, οι περισσότεροι δερματολόγοι προτείνουν να αναζητάτε όρους όπως «υποαλλεργικό» και «χωρίς άρωμα» στη συσκευασία. Αυτές είναι ενδείξεις ότι η φόρμουλα περιέχει πιθανώς λιγότερα συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Επίσης, αποφύγετε τα αντιβακτηριδιακά πλυσίματα σώματος, λέει ο Robert H. Shmerling, αρχισυντάκτης της σχολής Harvard Health Publishing, με τη Marchbein να συμφωνεί καθώς όπως η ίδια σημειώνει «Μπορεί να είναι σκληρά για το δέρμα και να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό».

Πόσο ώρα πρέπει να αφήνω το μαλακτικό;

«Το conditioner κλείνει την επιδερμίδα και λειαίνει τον άξονα της τρίχας, κάνοντας τα μαλλιά να ξεμπερδεύονται ευκολότερα», λέει η Helen Reavey, τριχολόγος και ιδρύτρια της σειράς περιποίησης μαλλιών Act+Acre. «Λειτουργεί άμεσα. Το να το αφήσετε να δράσει περισσότερο δεν το κάνει να λειτουργήσει καλύτερα».

Πόση ώρα πρέπει να κάνω ντους;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, η παραμονή στο νερό για περισσότερο από 10 λεπτά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του δέρματός σας να λειτουργεί ως φράγμα, κρατώντας τα καλά πράγματα (υγρασία!) μέσα και τα κακά πράγματα (ρύπανση!) έξω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαμβάνετε πού και πού ένα ντους μεγάλης διάρκειας. «Η υγρασία είναι ιδανική για το δέρμα σας και ο χρόνος για τον εαυτό σας μπορεί να μειώσει το στρες», λέει η Gohara. Το κόλπο είναι να «βάζεις πρώτα το χέρι σου και μετά το πόδι σου, ώστε να παίρνεις ώθηση χωρίς να χτυπάς το δέρμα σου». Βγείτε έξω πριν τα δάχτυλά σας φαίνονται μουλιασμένα. «Είναι ένα σημάδι ότι τους έχετε ρουφήξει την υγρασία», λέει ο Marchbein.

Πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου;

Γυναίκα που λούζει τα μαλλιά της

Αφήστε το τριχωτό της κεφαλής σας να σας καθοδηγήσει και λούστε τα μαλλιά σας μόνο όταν είναι λιπαρά, ώστε να μην αφαιρείτε τα φυσικά έλαια, λέει η Michelle Henry, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη. «Οι λεπτοί τύποι μπορούν να περάσουν δύο ή τρεις ημέρες μεταξύ δύο λουσιμάτων, ενώ οι σφιχτά τυλιγμένοι τύποι που τείνουν να είναι πιο ξηροί μπορούν να περάσουν έως και επτά ημέρες χωρίς λούσιμο».