Όταν εστιάζετε στην απώλεια λίπους στην κοιλιά, υπάρχουν πολλές τροφές που, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε τακτικά. Παρόλο που η πρωτεΐνη είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε υγιεινή διατροφή, καθώς σας βοηθά να χορτάσετε και να διατηρήσετε τους άπαχους μυς, δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες ίδιες.

Το Eat This, Not That! μίλησε με τις διατροφολόγους The Nutrition Twins®, Tammy Lakatos Shames και Lyssie Lakatos, και έμαθε ποια είναι η χειρότερη πρωτεΐνη για το λίπος της κοιλιάς.

Η χειρότερη πρωτεΐνη για το λίπος της κοιλιάς

διάφορα τυριά

Σε πολλούς από εσάς δεν θα αρέσει η απάντηση, καθώς η χειρότερη πρωτεΐνη για το λίπος της κοιλιάς είναι το τυρί. Αν και πρόκειται για μία βασική πηγή τόσο πρωτεΐνης όσο και ασβεστίου, το τυρί είναι από τα πρώτα «όχι» που πρέπει να πείτε όταν θέλετε να ξεφορτωθείτε το λίπος της κοιλιάς.

Οι The Nutrition Twins® εξηγούν πως «Οι περισσότερες θερμίδες στο τυρί προέρχονται από λίπος και όχι από πρωτεΐνη. Στην πραγματικότητα, 30 γρ. μοτσαρέλας έχουν περίπου 85 θερμίδες με τις 60 θερμίδες να προέρχονται από το λίπος και μόνο 23 θερμίδες του τυριού να προέρχονται από πρωτεΐνη. Οι θερμίδες του λίπους προστίθενται γρήγορα, οπότε ακόμη και μια μικρή μερίδα τυριού μπορεί γρήγορα να προσθέσει θερμίδες. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να έχετε μια πολύ μεγαλύτερη μερίδα ενός τροφίμου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες με πολύ λιγότερες θερμίδες».

Είναι ενδιαφέρον ότι τα περισσότερα άτομα δεν θεωρούν καν το τυρί ως κύρια πρωτεΐνη σε ένα γεύμα. Όχι τουλάχιστον όπως το σολομό, το κοτόπουλο στη σχάρα ή τα αυγά.

«Επιπλέον, για να πάρετε τα ίδια ικανοποιητικά 30 γραμμάρια πρωτεΐνης που θα παίρνατε σε 163 θερμίδες στήθους κοτόπουλου, θα πρέπει να πάρετε 560 θερμίδες από ένα τυρί όπως η μοτσαρέλα», εξηγούν οι The Nutrition Twins® και προσθέτουν πως «Οι περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν το τυρί στα ήδη υψηλής θερμιδικής αξίας μπιφτέκια τους, στα λαζάνια με κρέας, στα ζυμαρικά και στις φορτωμένες σαλάτες». Κάτι που συνεπάγεται επιπλέον ανεπιθύμητα κιλά.

Μια πιο υγιεινή εναλλακτική πρωτεΐνη αντί για τυρί

τυρί cottage

Αν δεν μπορείτε, ωστόσο, να βγάλετε το τυρί από τη διατροφή σας, θα πρέπει να εξετάσετε το τυρί με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά. «Όταν κάποιο ή όλο το λίπος αποβουτυρώνεται από το τυρί, οι θερμίδες μειώνονται, ενώ η πρωτεΐνη συνήθως αυξάνεται», εξηγούν οι The Nutrition Twins®.

«Η πρωτεΐνη αυξάνει τον κορεσμό, οπότε όσο περισσότερη πρωτεΐνη μπορείτε να πάρετε σε ένα τρόφιμο, τόσο λιγότερο πεινασμένοι θα είστε και τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι να φάτε υπερβολικά. Για παράδειγμα, 60 γρ. μοτσαρέλας χωρίς λιπαρά έχουν 84 θερμίδες και 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ 60 γρ. μοτσαρέλας με πλήρη λιπαρά έχουν διπλάσιες θερμίδες -170 θερμίδες και σημαντικά λιγότερη πρωτεΐνη (12 γραμμάρια πρωτεΐνης)».

Το τυρί cottage χαμηλών λιπαρών ή χωρίς λιπαρά είνα,ι επίσης, μια πρωτεϊνική επιλογή φιλική προς την απώλεια βάρους. Μισό φλιτζάνι τυρί cottage περιέχει περίπου 90 θερμίδες και προσφέρει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης.

«Παρόλο που τόσο το τυρί cottage όσο και το άπαχο τυρί είναι αμφότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, κανένα από τα δύο δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά που φράζουν τις αρτηρίες», προσθέτουν οι The Nutrition Twins®.