Λατρεύετε τα φυτά, αλλά δεν ξέρετε πώς να τα επαναφέρετε όταν αρχίζουν να μοιάζουν σχετικά «άρρωστα»; Η λύση είναι μία και τόσο φυσική, που δεν θα το πιστεύετε. Το σπιτικό σπρέι γάλακτος και κανέλας μπορεί στην κυριολεξία να κάνει θαύματα, σύμφωνα με το housedigest.com! Και όσο απίστευτο κι αν σας φαίνεται η επιστήμη έχει την απάντηση για όλα.

Όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως, οι πρωτεΐνες του γάλακτος υφίστανται μια αντίδραση που ξεδιπλώνει την αντισηπτική τους ικανότητα, ενώ ο πλούτος του ασβεστίου σε κάθε πιτσιλιά μπορεί να κάνει το φυτό σας εύρωστο και ικανό να αποκρούσει τη φοβερή σήψη στο τέλος των ανθέων.

Η αλεσμένη κανέλα, από την άλλη πλευρά, είναι ο «ελβετικός σουγιάς» της φύσης, χάρη στις ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητές της. Και χάρη στην έντονη μυρωδιά της, λειτουργεί και ως αποτρεπτικό για τα παράσιτα. Αυτά τα δύο συνηθισμένα προϊόντα της κουζίνας, λοιπόν, όταν συνδυάζονται προσεκτικά, δημιουργούν ένα πρακτικό, προσιτό, φιλικό προς το περιβάλλον φάρμακο για τη διατήρηση των φυτών σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το σπρέι γάλακτος και κανέλας για τα άρρωστα φυτά

Για να φτιάξετε ένα DIY σπρέι γάλακτος και κανέλας θα χρειαστείτε μια κανάτα, μερικά κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη κανέλα, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι γάλα, ένα μπουκάλι ψεκασμού και ένα κόσκινο.

Ανακατέψτε το γάλα, το νερό και την κανέλα σε σκόνη στην κανάτα σας μέχρι να λιώσει η κανέλα. Θα πρέπει να φτιάξετε ένα λείο διάλυμα που δεν αφήνει κανένα φύλλο ακάλυπτο, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το σουρωτήρι σας για να κοσκινίσετε τυχόν επίμονα κομμάτια κανέλας όταν μεταφέρετε το μείγμα στο μπουκάλι ψεκασμού σας. Στη συνέχεια, ανακινήστε καλά το μείγμα σας και καλύψτε ελαφρά τις κορυφές και τις κάτω πλευρές των φύλλων των φυτών σας. Μην διστάσετε να επαναλάβετε τη θεραπεία κάθε λίγες ημέρες για σοβαρές περιπτώσεις και για να διατηρήσετε τα υγιή φυτά σας εύρωστα.

Τι να προσέξετε κατά την εφαρμογή τους

Για να εφαρμόσετε το σπιτικό σας «φάρμακο» επιλέξτε μια μέρα που να είναι φωτεινή αλλά όχι πολύ ζεστή, καθώς το γάλα λειτουργεί καλύτερα υπό το φως του ήλιου. Προσέξτε να μην εφαρμόσετε καθόλου χημικά φυτοφάρμακα ή λιπάσματα μετά, καθώς μπορεί να φαίνονται σαν ενισχύσεις, αλλά το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εξουδετερώσουν τα οφέλη του γάλακτος.

Κι αν ψάχνετε για άλλους φυσικούς συμμάχους, δοκιμάστε τη μαγειρική σόδα ή το νερό με σκόρδο -και τα δύο φημίζονται για την αντιμυκητιακή τους ικανότητα. Το έλαιο κανέλας, πιο ισχυρό από το αλεσμένο «αδελφάκι» του, είναι επίσης ένα άξιο υποκατάστατο -απλά θυμηθείτε να το αραιώσετε πριν το χρησιμοποιήσετε.