Πολλοί είναι εκείνοι που συμφωνούν στο ότι λίγα πράγματα είναι χειρότερα από το να πίνετε τον καφέ σας σε θερμοκρασία δωματίου. Όλες οι υπέροχες γεύσεις, τα αρώματα και η ένταση του ροφήματος μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί. Και ενώ μπορεί να συνεχίσετε να τον απολαμβάνετε, η αλήθεια είναι ότι, πλέον, δεν σας προσφέρει και τόσο μεγάλη ευχαρίστηση όσο με πριν.

Γιατί ο καφές σε θερμοκρασία δωματίου δεν έχει και τόσο ωραία γεύση

Καφές

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές επιστημονικές θεωρίες σχετικά με το γιατί ο καφές σε θερμοκρασία δωματίου είναι εγγενώς κατώτερος. Οι πικρές, στυφές γεύσεις του καφέ σε θερμοκρασία δωματίου έχουν να κάνουν τόσο με χημικές αντιδράσεις όσο και με την εξελικτική μας ιστορία και το πώς αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις. Σύμφωνα με το Live Science, οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα άρχισαν να κατανοούν πλήρως τι προκαλεί μια τόσο αρνητική αντίδραση σε ένα φλιτζάνι καφέ που έχει αλλάξει θερμοκρασία.

Καθώς ο καφές έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου, δεν είναι πλέον φρέσκος. Σύμφωνα με το Homegrounds, η αλλαγή της θερμοκρασίας προκαλεί οξείδωση και μετατρέπει την ισορροπία του pH του αφεψήματος, καθιστώντας τη γεύση δυσάρεστη.

Επίσης, υπάρχουν χημικές ουσίες που ονομάζονται λακτόνες και συμβάλλουν στην τυπικά πικρή γεύση. Καθώς ο ζεστός καφές ψύχεται, αυτές οι χημικές ουσίες διασπώνται και μετατρέπονται σε καρβοξυλικά και χλωρογενικά οξέα, δημιουργώντας μια πιο πικρή γεύση, εξηγεί το Coffee Informer.

Η θερμοκρασία επηρεάζει τους υποδοχείς της γεύσης μας

Καφές

Ο ερευνητής Karel Talavera έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο οι γευστικοί μας κάλυκες αντιδρούν στις διαφορετικές θερμοκρασίες, σημειώνει το Live Science. Η έρευνά τους διαπίστωσε ότι οι γευστικοί κάλυκες είναι πιο δεκτικοί σε τρόφιμα που βρίσκονται στο εύρος 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες, απλά δεν γευόμαστε όλες τις γευστικές ενώσεις. Αυτό περιλαμβάνει τους υποδοχείς πικρής γεύσης που μπορεί να λαμβάνουν περισσότερες από τις αρνητικές γεύσεις του καφέ.

Ο Talavera θεωρεί ότι αυτό μπορεί να επηρεάζεται από την εξελικτική μας ιστορία. Ως αποτέλεσμα των προγόνων μας που κατανάλωναν τρόφιμα σε θερμοκρασία δωματίου, οι γευστικοί μας κάλυκες εξελίχθηκαν ώστε να ανταποκρίνονται διαφορετικά στις γεύσεις σε αυτό το εύρος.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο ρόλος που παίζει η μυρωδιά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις. Ο επιστήμονας Barry Green του Πανεπιστημίου Yale που ασχολείται με την αντίληψη της γεύσης λέει ότι ο ζεστός καφές τείνει να παράγει περισσότερες αρωματικές ενώσεις. Αυτές οι μυρωδιές θα παράγουν ισχυρότερες γευστικές αντιδράσεις κατά την κατανάλωση αχνιστού ζεστού καφέ, αναφέρει το Live Science.