Ο γρίφος έχει ως εξής: Είναι ένας πολύ ευκατάστατος άνδρας ο οποίος πέφτει θύμα απαγωγής. Έχει, ωστόσο, μια ευκαιρία να σωθεί. Θα πρέπει να σκεφτεί έξυπνα και να λύσει το μυστήριο. Ο απαγωγέας τον έχει ρίξει σε έναν αρκετά βαθύ λάκκο με την απειλή ότι το βράδυ που θα επιστρέψει θα τον σκοτώσει αν δεν έχει καταφέρει να δραπετεύσει και να βγει από αυτόν. Μέσα στον λάκκο ο άνδρας μπορεί να δει έναν βράχο, ένα τούβλο και ένα μαχαίρι. Είναι τα μόνα σύνεργά του για να μπορέσει να δραπετεύσει.

Σκέφτηκε να βάλει για βάση τον βράχο, από πάνω το τούβλο και να καρφώσει το μαχαίρι στον τοίχο, όσο πιο γερά μπορεί. Στη συνέχεια προσπάθησε να σκαρφαλώσει πάνω στο μαχαίρι, τα κατάφερε, τεντώθηκε στις μύτες του και πάλι όμως του έλειπε τουλάχιστον μισό μέτρο για να φτάσει στο πιο χαμηλό σημείο της κορυφής του λάκκου για να πιαστεί με τα δάχτυλα και να ανέβει. Αν και ήταν αρκετά γυμνασμένος δεν τολμούσε να προσπαθήσει να πηδήξει πατώντας πάνω στο μαχαίρι γιατί μία πτώση μπορεί να τον τραυμάτιζε ή και να τον σκότωνε. Τι μπορεί να κάνει για να δραπετεύσει;

Έχει μόνο λίγες ώρες για να σκεφτεί και να πράξει. Τι θα έκανες εσύ;

Δες παρακάτω την απάντηση…

Απάντηση

Αρχικά αν ήσουν το θύμα απαγωγής θα έπρεπε να βάλεις τον βράχο σαν βάση, ώστε να ανέβεις πάνω του και με το μαχαίρι να σκάψεις τον τοίχο ένα μέτρο πάνω από τον βράχο. Έτσι θα έφτιαχνες ένα άνοιγμα τέτοιου βάθους που θα χωράει το μισό τούβλο. Βάζοντας το τούβλο στον τοίχο φτιάχνεις ένα παραπάνω σκαλοπάτι ένα μέτρο πάνω από τον βράχο. Μετά θα καρφώσεις πάλι το μαχαίρι ψηλά, θα σκαρφαλώσεις πάνω του και όταν τεντωθείς δε θα σου λείπει πια μισό μέτρο γιατί θα έχεις κερδίσει το ένα μέτρο από το ενδιάμεσο σκαλί του τούβλου.