148
loading

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια ακουγόταν ως αστείο. «Ακόμα κι αν η Κρήτη αποκλειστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα θα μπορούσε να αυτοσυντηρηθεί»! Η συγκεκριμένη έκφραση ερχόταν απλά να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί λένε ακόμα και σήμερα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως «τοπικιστικής είναι αυτός που θεωρεί τον τόπο του, καλύτερο από την Κρήτη»!

Και μπορεί κάποτε όλο αυτό να προκαλούσε γέλια και πειράγματα ανάμεσα στις παρέες, ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια διάφορα σκοτεινά κέντρα που είχαν τη βάση τους κυρίως στο εξωτερικό, προσπάθησαν και σε κάποιο βαθμό πέτυχαν να φέρουν στην ατζέντα την ιδέα της ανεξάρτητης Κρήτης!

Αυτοί που μεθόδευσαν αυτή την απίθανη ιστορία προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αμάθεια ή ακόμα χειρότερα την ημιμάθεια προκειμένου να εμφανίσουν ένα ανύπαρκτο ζήτημα ως κάτι δεδομένο για το οποίο χρειάζεται να δοθεί… «άμεσα μια λύση».

Όπλα τους σε αυτή την προσπάθεια ήταν η σημαία της Κρητικής Πολιτείας και το υποτιθέμενο δημοψήφισμα που έπρεπε να γίνει το 2012, με την συμπλήρωση 100 χρόνων δηλαδή από την Ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Και αν εκείνη η προσπάθεια απέτυχε και μάλιστα με πάταγο δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμα και σήμερα προσπαθούν να αναζωπυρώσουν τη φωτιά προκαλώντας με τις ενέργειές τους.

Η Κρητική Πολιτεία και η Ένωση με την Ελλάδα

kriti5

Από το 1898 (τυπικά από το 1896, βάσει της Συνθήκης του Βερολίνου που ακολούθησε την Κρητική Επανάσταση), και μέχρι την περίοδο 1912- 1913 η Κρήτη αποτελούσε αυτόνομο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (με ταυτόχρονο έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων), με το όνομα Κρητική Πολιτεία και πρωτεύουσα τα Χανιά.

Είχε δική της σημαία, βουλή, χωροφυλακή (υπό ξένη διοίκηση), σύνταγμα, ύμνο, νομίσματα, παράσημα, τα οποία ήταν, κατά βάση, παραλλαγές των αντίστοιχων του ελληνικού κράτους.

kriti6

Η διακυβέρνηση ασκούνταν από ένα μεικτό συμβούλιο, το οποίο απαρτιζόταν απ’ τα επιμέρους συμβούλια των Κρητών και των Μεγάλων Δυνάμεων με το τελευταίο να έχει το «πάνω χέρι» και να είναι αυτό που ουσιαστικά έκανε κουμάντο δεδομένου πως μπορούσε ακόμα και να διαλύσει το συμβούλιο των Κρητών και να το ξαναφτιάξει με μέλη της επιρροής του.

Εξαιτίας της υψηλής επικυριαρχίας του σουλτάνου στο νησί, δεν επιτρεπόταν η συγκρότηση στρατιωτικού σώματος και έτσι δημιουργήθηκε μια πολιτοφυλακή η οποία δεν είχε τον παραμικρό στρατιωτικό ρόλο.

kriti3

Επιπλέον, η Κρητική Πολιτεία δεν είχε δικαίωμα να κηρύξει πόλεμο σε κάποιο άλλο κράτος ενώ οι διμερής του σχέσεις έπρεπε πρώτα να έχουν την έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία)!

Όλα αυτά μέχρι και τη συνθήκη του Λονδίνου και την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Το…  ανύπαρκτο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία
kriti10
Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου.

Για να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, είχε προηγηθεί η 30η Μαΐου 1913 όπου είχε υπογραφεί από τον σουλτάνο η συνθήκη του Λονδίνου που περιέγραφε όλα αυτά που θα γίνουν τους επόμενους μήνες και θα οδηγούσαν στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Αυτή τη συνθήκη είναι που επικαλούνται και οι υποστηρικτές της «ανεξάρτητης» Κρήτης καθώς όπως ισχυρίζονται μέσα σε αυτή υπάρχει ο όρος πως με τη συμπλήρωση 100 χρόνων οι Κρήτες θα καλούνταν να ψηφίσουν για το αν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα ή να ανεξαρτητοποιηθούν! Ο όρος αυτός είναι παντελώς ανύπαρκτος. Η Συνθήκη του Λονδίνου είναι σαφής και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

kriti11

Τα σκοτεινά κέντρα που επεδίωξαν αυτό το δημοψήφισμα, ωστόσο, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω κάνοντας λόγο για ένα «ιδιωτικό συμφωνητικό» μεταξύ Ελλάδας και Κρήτης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ενώ δεν δίστασαν να πουν πως σημαντικό ρόλο στη σύναψη του έπαιξε ο νεαρός τότε δικηγόρος Ελευθέριος Βενιζέλος!

Ένα τέτοιο «ιδιωτικό συμφωνητικό», όπως είναι φυσικό, ουδέποτε επιδείχθηκε δημόσια και παρέμεινε στη... σφαίρα του μύθου.

Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας
kriti2
Φωτογραφία από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών της Κρήτης στην Αθήνα

Πέρα από το υποτιθέμενο δημοψήφισμα, ωστόσο, ένα από τα «όπλα» των οπαδών της «ανεξάρτητης» Κρήτης είναι και η σημαία της Κρητικής Πολιτείας η οποία είναι η… απόδειξη πως η μεγαλόνησος υπήρξε (και το κυριότερο) θα ξαναυπάρξει ανεξάρτητο κράτος.

Η σημαία αυτή ήταν στην ουσία μία παραλλαγή της ελληνικής σημαίας του 1822. Ένας λευκός σταυρός χώριζε τη σημαία σε τέσσερα τετράγωνα, από τα οποία τα τρία ήταν γαλάζια, ενώ το πρώτο (πάνω αριστερά) ήταν κόκκινο με ένα λευκό άστρο στο κέντρο.

Η συγκεκριμένη σημαία, συμβόλιζε την υψηλή επικυριαρχία του σουλτάνου στο νησί και παράλληλα δήλωνε την παρουσία της μουσουλμανικής-τουρκικής μειονότητας που υπολογιζόταν στο 25% του πληθυσμού του νησιού.

Οι υποστηρικτές της «ανεξάρτητης» Κρήτης, ωστόσο, για να την παρουσιάσουν ως ένα σύμβολο ελευθερίας και όχι ως ένα σύμβολο υποδούλωσης έλεγαν και εξακολουθούν να λένε πως το κόκκινο τετράγωνο συμβόλιζε «το κρητικό αίμα που χύθηκε στους αγώνες για την απελευθέρωση»!

kriti9

Η σημαία αυτή άρχισε να ξανακάνει δειλά- δειλά την εμφάνισή της στις αρχές της νέας χιλιετίας οπότε και ξαναήρθε στην επιφάνεια το θέμα του υποτιθέμενου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η σημαία της Κρητικής Πολιτείας έγινε… ξαφνικά της μόδας! Κυκλοφόρησε σε μπλουζάκια που έφτασαν ακόμα και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των συλλαλητηρίων που έκαναν Κρήτες αγρότες, έγινε αυτοκόλλητα σε αυτοκίνητα, ενώ κάποιοι δεν δίσταζαν να την κρεμάσουν και στα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Σάλος είχε προκληθεί όταν πριν από μερικά χρόνια (από το 2005 έως και το 2010) που η ιστορία της «ανεξαρτησίας» ήταν στα… φόρτε της, η σημαία της Κρητικής Πολιτείας εμφανίστηκε σε διαφημίσεις δύο μεγάλων εταιρειών, της Vodafone και της Ryan Air που μετά τις αντιδράσεις έσπευσαν άρον- άρον να τις αποσύρουν αλλά κι όταν μαθητές από την Κρήτη που έκαναν εκδρομή στην Αθήνα και επισκέφθηκαν τη Βουλή μπήκαν μέσα στο κοινοβούλιο φορώντας μπλουζάκια ανάλογου περιεχομένου.

kriti7
Στιγμιότυπο από τη διαφήμιση της Ryan Air

Το 2005 ιδρύθηκε η τοπική αεροπορική εταιρεία «Sky Express» με έδρα το Ηράκλειο και πρόεδρο έναν πρώην πιλότο της Ολυμπιακής, τον Μιλτιάδη Τσαγκαράκη. Η εταιρεία επέλεξε ως έμβλημά της τη σημαία της Κρητικής Πολιτείας την οποία τελικά αναγκάστηκε να αποσύρει έπειτα από σφοδρές αντιδράσεις.

Τα σκοτεινά κέντρα και περίεργα παιχνίδια

kriti1

Αν κάποιος επισκεφθεί την Κρήτη και συνομιλήσει με ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το θέμα θα ακούσει πολλά και διάφορα σενάρια (κάποια από αυτά αγγίζουν και τα όρια της θεωρίας συνωμοσίας) σχετικά με το ποιος ή ποιοι κινούν τα νήματα αυτής της ιστορίας.

Οι περισσότεροι κάνουν λόγο για ξενοκίνητα σκοτεινά κέντρα που επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίηση της (υπερπολύτιμης γεωγραφικά και στρατηγικά) Κρήτης για προσωπικό τους όφελος. Πρωταγωνιστές σε αυτές τις ιστορίες είναι κυρίως οι Τούρκοι, έπονται οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί (πάντα με μια δόση από… Τζορτζ Σόρος), οι Γερμανοί (στους οποίους αποδίδεται η μαζική αποστολή… εξεγερτικών e-mail) ενώ κάποιοι εμπλέκουν οικονομικά συμφέροντα από την Ολλανδία «δείχνοντας» συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους με αντικείμενο το real estate που «γλυκοκοιτάζουν» τη μεγαλόνησο.

Τέλος, για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί πως ίσως η πρώτη «υπόγεια» προσπάθεια ανεξαρτητοποίησης της Κρήτης εκδηλώθηκε περίπου 30 χρόνια μετά την Ένωση! Ο  οπλαρχηγός της κρητικής αντίστασης κατά των Γερμανών, καπετάν Μανώλης Μπαντουβάς, όπως ο ίδιος έχει αφηγηθεί, προσεγγίστηκε από τον πράκτορα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων, Μόντι Γουντχάουζ, που βρισκόταν τότε στο νησί και συνεργαζόταν με τις ντόπιες δυνάμεις, ο οποίος του πρότεινε να ηγηθεί αυτονομιστικής κίνησης με την οικονομική στήριξη της Αγγλίας και σε αντάλλαγμα να χριστεί ο πρώτος πρόεδρος της αυτόνομης Κρήτης!

Ο Μπαντουβάς αντέδρασε οργισμένα σε αυτή την πρόταση και λέγεται πως συνέλαβε επί τόπου τον Γουντχάουζ και λίγες ημέρες μετά τον διέταξε να εγκαταλείψει την Κρήτη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

148
σχόλια
 1. avatar Δ . Τ .

  Ζήτω η Αυτόνομη Ελεύθερη Κρήτη .

 2. avatar αντι αλλων

  η ανεξαρτησια αδερφια μου Κρητικοι,εχει να κανει με την ελευθερια του μυαλου και της ψυχης,οχι με την αποκολληση απο την μητερα πατριδα...και για να το πετυχει καποιος αυτο,πρεπει να κοιταξει βαθια,πολυ βαθεια μεσα του...τοτε θα καταλαβει!

 3. avatar Aimilios

  Βγαινουν τετοια αρθρα για να ψαρεψουν ποσους καθυστερημενους εχουμε, πλην των ηδη καταμετρημενων αριστερων που ειναι εξ ορισμου καθυστερημενοι.
  Αντε να κανουμε ο καθενας ανεξαρτητη την πολη του, μετα την πολυκατοικια του και μετα τον οροφο του.
  "Διαιρει και βασιλευε" λεγανε οι κακοι δυτικοι κατακτητες και εμεις τα ζωα ειναι ευκολοτερο να κατακτηθουμε οταν ειμαστε διχασμενοι

 4. avatar ΚΜακης

  ΟΦΗ 4 Snakes ... ξέρετε εσείς...

 5. avatar Μαιρούλα ελ

  Μερικοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι είτε είσαι από την Κρήτη, είτε από οπουδήποτε, ελληνικό φύλο είσαι.δεν εννοούν να καταλάβουν,ότι μόνο ένας κατάφερε να ενώσει όλα τα φύλα.ο Φίλιππος,ο πατέρας του Μέγα Αλέξανδρου.μεχρι τότε πολεμούσε ο ένας τον άλλο.μονο ενότητα φέρνει νίκη.οσο δεν το καταλαβαίνει αυτό ο Έλληνας, τόσο θα μας χανόμαστε σαν λαός...δεν φταίνε οι ξένοι,εμείς φταίμε.
  Πες μου τι δεν καταλαβαίνεις;ντροπή σου είναι να βάζεις αυτη την σημαία στο μπαλκόνι και οπουδήποτε αλλού.στην επέβαλαν τα τότε αφεντικά σου.
  Χύθηκε αίμα ελληνικό,ήσουν Ρωμιός τότε, σκλάβος σημαίνει θυμάσαι;τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις ανεξάρτητη Έβρο; Γιάννενα;και και και;ακόμα νομίζεις πως θα είσαι ανεξάρτητος και ας ανεξαρτητοποιηθεί ς;
  Πότε επιτέλους θα πάψεις να γίνεσαι άθλιο παιχνίδι στα χέρια του καθενός,και θα αρχίσεις να δουλεύεις εγκέφαλο Έλληνα;πότε θα πάψεις να μην σέβεσαι τους προγόνους σου και τους απογόνους σου;γιατρειά δεν έχουμε,ότι και να πάθουμε εμείς φταίμε,η κατάντια και η κατρακύλα μας δεν έχει όμοια και τέλος για αυτόν ακριβώς τον λόγο.. ημιμαθή ξερολα,κλείσε το ανοιχτό σου στόμα,άνοιξε το κλειστό σου μυαλό..αν δεν ξέρεις μην μιλάς.βουτα την γλώσσα στο μυαλό και σκάσε επιτέλους,σας βαρέθηκαν μέχρι και οι πέτρες, σταματήστε να σκοτώνετε με τις πράξεις σας τα παιδιά μας

 6. avatar Triumph explorer

  Ανεξαρτησία του νότιου Εβρου απο το βόριο εδώ και τώρα.

 7. avatar Δημοψήφισμα ας πούμε…….

  όπως εκείνο το πρόσφατο το ΟΧΙΝΑΙ λέμε,έτσι Κε ΚΙΜΟΥΜΓΟΥΝ που ξεσάλωσες εδώ να μας κάνεις και μάθημα. Αν θέλεις να αποκαλείς τους άλλους ΦΑΣΙΣΤΕΣ λόγω αντιθέτων απόψεων καλά θα κάνεις να ρίξεις το πρωί μια ματιά στον καθρέφτη.Αυτό που θα δείς μπορεί να σε τρομάξει τόσο που μπορεί να σε ξυπνήσει.

 8. avatar Λευκός καπνός

  Καλή η πρώτη απόπειρα στο χώρο του συνωμοσιολογικού αφηγήματος φαντασίας. Τη δουλειά του την έκανε, τόσα κλικ και σχόλια.

 9. avatar Αμα δεν….

  θέλετε η δεν μπορείτε να ζείτε στην ίδια χώρα με τους αντιθέτου γνώμης η ιδεολογίας,και αφού εσείς αυθαίρετα δίνετε στη λέξη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το νόημα που συμφέρει τα αφεντικά σας, γιατί αφού αποκαλύφθηκε η επί χρόνια προπαγάνδα σας και τα ψέμματά σας δεν ξεκουμπιζόσαστε να πάτε να ζήσετε σ'έναν από τους τελευταίους.....ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ όπως η Β.ΚΟΡΕΑ?

 10. avatar petmath

  τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα με τους μπαχαλάκηδες που μπλέξαμε !!!!!!!!!!1

 11. avatar Ανεξαρτητος

  Το μονο που παραμένει σίγουρα κοινό ειναι η βλακεία του έλληνα, των πολιτικών των και φυσικά των ΜΜΕ. Ενα πνεύμα μια ψυχή εχουν όλοι αυτοί και για αυτό υποφέρουμε.

 12. avatar κ.ι

  Ειναι γνωστο οτι οι σχεδιασμοι στις Διοικητικες Διαιρεσεις που εχουν γινει ειχαν σαν κριτηριο ψηφοθηρικους λογους των κοματων που κυβερνουσαν.Εργαλεια στην ολη δουλεια ηταν οι κοματικες πατσαβουρες που στελεχωναν καιρια ποστα της Δημοσιας Διοικησης και οι οποιοι αδιαφορουσαν για τους κινδυνους των πραξεων τους.

 13. avatar Aimilios

  Ανεξαρτητη Κρητη δεν υπαρχει, οπως δεν υπηρξε και ανεξαρτητη Κυπρος.
  Ανεξαρτητη Κρητη σημαινει τουρκικη Κρητη....
  Δεν το μαθατε το μαθημα σας;;;;;

 14. avatar ΜΙΚ 3

  Καλύτερα να κοιτάμε..... πώς ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΕΔΑΦΗ στην Ελλάδα ! (από αυτά που της ανήκουν από αιώνες: Β.Ηπειρος, Κύπρος, Ανω Μακεδονία, Θράκη, Ρωμυλία, Πόντος, Ιωνία, Σικέλια-Μ.Ελλάδα κλπ.κλπ.)

 15. avatar ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ εδώ και ΤΩΡΑ

  Από το να με κυβερνάει ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ο ΚΟΥΛΗΣ, Ο Καμμενος, ή ΦΩΦΗ και ο Θεοδορακης....και να είμαι και στην Ε.Ε των κυναιδων, ΠΡΟΤΙΜΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.

  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.

  1. avatar Τρθ

   Αν θες ανεξαρτοποιηση [...] βλαχε να γυρίσετε της ψεύτικες επιδοτήσεις που πήρατε από εμάς και μετά [...]

  2. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

   καλα κρασια!!!!!! ο κουλης και ο θεοδορακης ειναι κρητικοι το ξερεις ? αντε να ανεξαρτοποιηθητε αλλα να ξερεις οτι θα χρωστατε στον υπολοιπο ελλαδικο χορο διοτι τα δανεικα οι επιδοτησεις που πηρατε καργα ειναι χρεωμενα στην ελλαδα συντεκνε νομιζεις οτι θα τα πληρωνει ο πελλοπονησιος ο θεσσαλος κτλπ, στην ισπανια δεν βλεπεις με την ανεξαρτησια της καταλονιας την κανουν οι ιδιες καταλονικες επιχειρησεις απο εκει που ζεις βρε αντι να μεινουμε ενωμενοι θα διαλυθουμε εντελος

  3. avatar XD

   Και ανεξαρτητος να εισαι,παλι καποιος θα σε κυβερνα.Οποτε προσεχε τι ευχεσαι.

 16. avatar Κ.Ι

  ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 6 ΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΠΡΩΤΕΟΥΣΕΣ ΑΘΗΝΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΠΑΤΡΑ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΛΑΡΙΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΚΟΥΜΠΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.

 17. avatar Βλάχος

  Ανεξάρτητο "Πριγκιπιπάτο της Πίνδου" ΤΩΡΑ....!!!

  "Ισχύς εν τη διάλυση"....! Τη γροθιά ψηλά όλοι!!! ΠΑΜΕ...!

 18. avatar νότιος

  Γιατί ανακυκλώνετε αυτό το θέμα πάλι; Τι πάθατε πήρατε εντολή από τα μεγάλα αφεντικά σας;

 19. avatar ξηγξη

  θα έπρεπε να ντρέπεστε

 20. avatar Richard 29

  Όλοι τώρα μπορούμε να φανταστούμε Τούρκους πράκτωρες να διαβάζουν αυτό το άρθρο χαμογελαστοί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...