Η υπέροχη φύση της Αρκαδίας κρύβει στα μαγευτικά της τοπία μικρά χωριουδάκια– έκπληξη για το ευρύ κοινό. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρόλο που είναι άγνωστα καταφέρνουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, τόσο με τη γραφικότητα όσο και με την αυθεντία που τα χαρακτηρίζει.

Ανάμεσά τους και οι υπέροχοι οικισμοί του Πάρνωνα που γοητεύουν τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Σίταινα

Η Σίταινα, σε απόσταση 30 χλμ. από το Άστρος, με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, τα γραφικά αλώνια και πηγάδια, χωρίζεται σε δύο συνοικίες από μια καταπράσινη ρεματιά του Βρασιάτη: το Γαλατά στους πρόποδες του Πλακιά και τον ελατοσκέπαστο Μαντζανά, κάτω από το βουνό Ζηπουνιά.

Στα πιο χαρακτηριστικά του στοιχεία της τα περίπου 100 πέτρινα σπίτια τοπικής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, χαμηλά σπίτια ή επιβλητικά αρχοντικά και πύργοι, με όμορφους κήπους και μπαλκόνια, που συνδυάζουν υψηλή αισθητική με λειτουργικότητα, καθώς και οι άφθονες πηγές και όμορφες βρύσες που δροσίζουν τους περαστικούς. Το χωριό μαζί με την Καστάνιτσα και τον Πραστό υπήρξε ο πυρήνας της Τσακωνιάς.

Άγιος Πέτρος

Ο Άγιος Πέτρος στις πλαγιές του Πάρνωνα, στην Ορεινή Αρκαδία, ήδη από την δεκαετία του ’60 αποτελεί δημοφιλή στάση, αν όχι προορισμό, ιδίως για όσους επισκέπτονται την περίφημη μονή της Παναγίας της Μαλεβής, η οποία συναντάται σε κοντινή απόσταση από αυτό.

Κατάφυτο από έλατα και καρυδιές, το χωριό ξεχωρίζει για τα πολλά νερά και τις βρύσες του, ενώ διαθέτει και παλιά αρχοντικά και πυργόσπιτα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Άγιου Πέτρου η οικία του Τούρκου αγά Τρικαλίτη του 18ου αιώνα, που άλλοτε φιλοξενούσε το σχολαρχείο, ενώ σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο.

Καστρί

Το γραφικό χωριό της Κυνουρίας συναντάται σε υψόμετρο 950 μέτρων, χτισμένο σε κατάφυτη λοφοσειρά του Πάρνωνα γεμάτη με καστανιές, κερασιές, πλατάνια και καρυδιές.

Αρκετά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και παλιά μαγαζάκια συνθέτουν την εικόνα του, η οποία ολοκληρώνεται από την γραφική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεδάκια όπου κανείς μπορεί, εκτός από την υπέροχη θέα προς τον Πάρνωνα, να απολαύσει μερακλίδικο καφέ ή παραδοσιακές γεύσεις της τοπικής κουζίνας.

Η ξακουστή Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, συναντάται βορειοανατολικά του χωριού, την οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς μέσω μονοπατιού που ξεκινά από το Καστρί και περνά μέσα από υπέροχα, φυσικά τοπία.