Υπάρχουν αμέτρητοι χειμερινοί προορισμοί στη χώρα μας, που μπορούν να σας προσφέρουν απίστευτες στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας μακριά από το κλεινόν άστυ. Και ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν τα πιο δημοφιλή χωριά στους ορεινούς όγκους της χώρας, υπάρχουν οικισμοί πραγματικά έξω από την πεπατημένη που σίγουρα αξίζουν την προσοχή σας.

Αμπελάκια, Λάρισα

Τα Αμπελάκια, είναι ένας από τους πιο γραφικούς και όμορφους προορισμούς του νομού Λαρίσης και της Θεσσαλίας γενικότερα, το οποίο αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Παρόλο που το χωριό οφείλει την ονομασία του στα μικρά αμπέλια της περιοχής -οι κάτοικοί του μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία– η φήμη του κατάφερε να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα χάρη στο γεγονός ότι εδώ επί Τουρκοκρατίας, και πιο συγκεκριμένα το 1778, ιδρύθηκε και λειτούργησε με επιτυχία ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός στον κόσμο.

Σήμερα η εικόνα του χωριού μοιάζει να έχει παγώσει στο χρόνο, με υπέροχα αρχοντικά και καλοδιατηρημένα κτίρια, με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, να αποτελούν απτές αποδείξεις των ένδοξων στιγμών που βίωσε κάποτε το χωριό. Η ιδιαίτερη μαγεία διάχυτη σε όλα τα γραφικά σοκάκια του οικισμού γοητεύουν τον επισκέπτη, που θαυμάζει τις υπέροχες εικόνες που αντικρίζουν τα μάτια του.

Πυρσόγιαννη, Ιωάννινα

Πυρσόγιαννη Ιωαννίνων

Στο βορειότερο τμήμα του νομού Ιωαννίνων συναντάται μια συστάδα μικρών και γραφικών χωριών, άγνωστη ακόμα στο ευρύ κοινό, που κερδίζει τις εντυπώσεις και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τους δημοφιλείς «ανταγωνιστές» της, τα περίφημα Μαστοροχώρια, πατρίδα των φημισμένων μαστόρων της πέτρας. Πιο γνωστό απ’ όλα η Πυρσόγιαννη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, με τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται από τον 17ο αι., τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες.

Άρνα, Λακωνία

Χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου, η άγνωστη στο ευρύ κοινό Άρνα, διατηρεί χαμηλό προφίλ και ελκύει όσους αναζητούν την πραγματική χαλάρωση και αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης. Ο περήφανος πλάτανος στην κεντρική πλατεία αποτελεί σημείο αναφοράς για το χωριό, με το ύψος του να φτάνει τα 30 μέτρα και την περίμετρο του κορμού του τα 13,80 μέτρα. Ο συγκεκριμένος πλάτανος, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί σε έναν δημοσιευμένο κατάλογο με πελώρια δέντρα από όλη την Ευρώπη. Δίπλα του βρίσκεται μια βρύση νεοκλασικού ύφους με κίονες, δωρεά μεταναστών του χωριού από το Μπρούκλιν Αμερικής.

Φιδάκια, Ευρυτανία

Τα Φιδάκια σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι, σας υποδέχονται σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, «παραδομένα στην «αγκαλιά» της φύσης. Το χωριό είναι ανακηρυγμένο ως παραδοσιακός οικισμός, γι’ αυτό και η είσοδος των αυτοκινήτων σε αυτόν απαγορεύεται. Πρόκειται στην κυριολεξία με ένα χωριό κόσμημα. Πέτρινα σοκάκια, κτίρια, πλατείες και βρύσες συνθέτουν την υπέροχη εικόνα του με το χρόνο εδώ να κυλά νωχελικά, δίνοντας την αίσθηση ότι έχει σταματήσει.

Φιδάκια Ευρυτανίας

Στην πλατεία του χωριού, στο καφέ του κυρίου Χρήστου -ντόπιου που έφυγε στη Νέα Υόρκη για ένα καλύτερο αύριο αλλά επέστρεψε στον τόπο του που πάντα αγαπούσε και λαχταρούσε- θα πιείτε τον καφές σας και θα απολαύσετε κάποιο από τα σπιτικά γλυκά του, παραδομένοι στην ηρεμία και τη γαλήνη που επικρατεί εδώ. Πραγματικό γιατρικό για την αγχώδη και στρεσογόνα καθημερινότητα στην πόλη. Στα όσα σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε εφόσον βρεθείτε εδώ και μια επίσκεψη στη θέση Τσαγκαράλωνα, λίγα λεπτά έξω από το χωριό, όπου η απεραντοσύνη της λίμνης Κρεμαστών απλώνεται απλόχερα στα πόδια σας.