Υπάρχουν εκατοντάδες ελληνικά χωριά από άκρη σ’ άκρη στη χώρα. Άλλα στα νησιά και άλλα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν για την ιστορία τους, το όνομά τους ή κάποιο χαρακτηριστικό τους. Ένα από αυτά στην Πελοπόννησο, ξεχωρίζει για την θέα του αλλά και το όνομά του.

Ο Κοσμάς, λοιπόν, όπως λέγεται είναι ένα ελληνικό χωριό στην Αρκαδία, το οποίο το αποκαλούν αλλιώς και μπαλκόνι στον Πάρνωνα. Αν βρεθείς εκεί θα καταλάβεις το γιατί. Αλλά εκτός από αυτό, θα έχεις γνωρίσει ακόμη μια όμορφη και ξεχωριστή γωνιά της Πελοποννήσου.

Κοσμάς: Ένα πανέμορφο μπαλκόνι στον Πάρνωνα

Ο Κοσμάς είναι χτισμένος σε υψόμετρο σχεδόν 1.130 μέτρων σε ένα παραμυθένιο σκηνικό φτιαγμένο από ένα δάσος ελάτων. Όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου θα δεις δέντρα και γραφικά παραδοσιακά κτίσματα. Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρει και το exploringgreece.tv, ότι ο Κοσμάς έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Εκεί θα πας αν θες να βρεις ησυχία και να χαλαρώσεις μακριά από την έντονη καθημερινότητα.

Θα συναντήσεις τους λιγοστούς κατοίκους και όσους επισκέπτες τυχαίνει να βρίσκονται στην περιοχή. Θα περπατήσεις σε γραφικά στενά, θαυμάζοντας τα πετρόχτιστα σπίτια. Και θα καταλήξεις στη μεγάλη πλατεία του χωριού για να πιεις τον ελληνικό σου στο καφενείο. Κάπου εκεί νιώθεις ότι ο χρόνος σταματά ή τουλάχιστον πιο αργά. Μπαίνεις σε μια πιο ήρεμη καθημερινότητα, αυτή του χωριού!

Και μετά από αυτό θα απολαύσεις ντόπιες παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες του χωριού. Αν τώρα σου αρέσει το περπάτημα, πρέπει να ξέρεις ότι γύρω από το χωριό υπάρχουν αρκετά μονοπάτια. Πολλά από αυτά δεν είναι σηματοδοτημένα και μπορείς να τα ακολουθήσεις για να απολαύσεις τη φύση ή ακόμη και για να μαζέψεις κάστανα.

Πώς θα πας στο χωριό Κοσμάς

Στον Κοσμά μπορείς να πας είτε μέσω Σπάρτης είτε μέσω του Λεωνιδίου. Η πρώτη επιλογή είναι η πιο σύντομη. Ωστόσο, από τον δεύτερο δρόμο θα απολαύσεις περισσότερο τη διαδρομή. Κι αυτό γιατί περνά παράλληλα από τις ακτές της ανατολικής Πελοποννήσου. Όλα αυτά αν δε σε ζαλίζουν οι στροφές καθώς θα συναντήσεις αρκετές. Το σίγουρο είναι ότι ο προορισμός θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

Ο Κοσμάς, το μπαλκόνι του Πάρνωνα είναι ένα ελληνικό χωριό – μικρό διαμάντι που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμά σου.