Οι Θεσσαλονικείς είναι γεγονός ότι γνωρίζουν από καλό φαγητό. Τι γίνεται, ωστόσο, στον τομέα του σπιτικού φαγητού, εκείνου που θυμίζει τα πιάτα της… μαμάς; Και στον συγκεκριμένο τομέα η Θεσσαλονίκη διαθέτει εξαιρετικές προτάσεις που κάνουν τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης να γλείφουν τα δάχτυλά τους. Εμείς διακρίναμε οκτώ από αυτές, όπου τα φαγητά του φούρνου και της κατσαρόλας έχουν την τιμητική τους. Το καλύτερο απ’ όλα, ωστόσο, σας το κρατήσαμε για το τέλος. Τα περισσότερα από αυτά ξεκινάνε από εντυπωσιακά χαμηλές τιμές. Τι εννοούμε; Ότι μπορείτε να απολαύσετε πλούσιες και χορταστικές μερίδες από 3,50 ευρώ!

Tessera

tessera Μοντέρνο μαγειρείο στην καρδιά της πόλης που τιμά ιδιαιτέρως την ελληνική, παραδοσιακή, κουζίνα. Με πρώτες ύλες της εποχής και επιρροές από τον τόπο καταγωγής των ιδιοκτητριών (τον Έβρο) τα πιάτα που θα δοκιμάσετε στο Tessera ξεχωρίζουν για τα εκλεκτά προϊόντα από τα οποία παράγονται καθώς και για τις γεύσεις τους, που φέρνουν στο νου παιδικές μνήμες. Οι επιλογές σας είναι χωρισμένες σε λαδερά (ιμάμ, μπάμιες, γεμιστά κ.α.), ψάρι (καλαμάρι γεμιστό, χταπόδι στιφάδο, ψάρι ημέρα πλακί κ.α.), σούπες (κρεατόσουπα, κοτόσουπα, γιουβαρλάκια), μαγειρευτά με κρέας (παπουτσάκια, ψητό μοσχάρι νουά, αρνάκι φρικασέ, ρολό κοτόπουλο γεμιστό κ.α.), μακαρόνια (ναπολιτέν, με κιμά, με πέστο ή με τόνο) και σαλάτες. Καθημερινά στο μενού του βρίσκετε διαφορετικά πιάτα ημέρας, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε είτε τηλεφωνικώς είτε από την επίσημη σελίδα στο facebook. Πληροφορίες Πιττακού 4, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 844443, fb page: Tessera

Ελιά Λεμόνι

elialemoni Το Ελιά Λεμόνι στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο επί της Καποδιστρίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λίγα βήματα από την πιάτσα της Βαλαωρίτου, και αποτελεί σταθερή αξία στις επιλογές των ντόπιων για παραδοσιακό, μαγειρευτό, ελληνικό φαγητό. Στα δυνατά χαρτιά του οι οικονομικές τιμές και η πληθώρα επιλογών σε καθημερινή βάση. Εκτός από τα μαγειρευτά της μαμάς, φημίζεται για τις σούβλες και τους μεζέδες του. Πληροφορίες Βογατσικού 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 515881, www.elialemoni.gr, fb page: Elia Lemoni Official

Το Μικράκι

mikraki Αυτό το μικρό μαγειρείο, το δηλώνει άλλωστε και το όνομά του, στην αρχή της Προξένου Κορομηλά, έχει για θαμώνες όλους τους ντόπιους που γνωρίζουν από καλό και ποιοτικό μαγειρευτό φαγητό. Με 30 χρόνια λειτουργίας στην πλάτη του, έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας, καταφέρνοντας έτσι να αποτελεί κορυφαία επιλογή για lunch break με σπιτικά εδέσματα. Ντολμαδάκια, φάβα, γίγαντες, γεμιστά, κεφτεδάκια, σουτζουκάκια φούρνου είναι κάποιες από τις καθημερινές προτάσεις του. Τα πιάτα ημέρας διαφοροποιούνται ανάμεσα σε μελιτζάνα παπουτσάκι, μοσχάρι με κριθαράκι, φιλέτο κοτόπουλο γεμιστό, μπριάμ, αγκινάρες αλά πολίτα κ.ά. Πληροφορίες Προξένου Κορομηλά 2, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 270517, fb page: Το Μικράκι- To Mikraki

Mamas’ Taper

mamastaper Με την φιλοσοφία και την ιδιοσυγκρασία της ελληνίδας μάνας να αποτυπώνεται στο έπακρο στην ονομασία του συγκεκριμένου μαγειρείου, το Mama’s Taper απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας των Χαλκέων στην Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Εγνατίας) σερβίρει αυθεντικό μαμαδίσιο φαγητό. Φρέσκες και καλομαγειρεμένες προτάσεις με βάση τους τα εποχιακά λαχανικά, τα νωπά κρέατα και το παρθένο ελαιόλαδο. Κανελόνια με κιμά, κεφτεδάκια σμυρνέικα, λαχανοντολμάδες με κιμά, κολοκυθοκεφτέδεες, ρεβύθια φούρνου, οσπριάδα, κοτομπουτάκι φούρνου κάποιες από τις προτάσεις του. Σε καθημερινή βάση υπάρχει, μάλιστα, πιάτο προσφοράς στα 3,50 ευρώ. Πληροφορίες Κλεισούρας 11, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 242524, www.mamastaper.gr, fb page: Mama’s taper Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com