Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου είναι μία καλή ευκαιρία για ακόμα μία οικογενειακή απόδραση. Ένας από τους κοντινούς προορισμούς που ενδείκνυται για ταξίδι με παιδιά, είναι και το Γύθειο, μία περιοχή της Μάνης που έχει συνδεθεί με την Ελληνική Επανάσταση, αφού πρώτα εκεί ξεκίνησε ο αγώνας για την απελευθέρωση.

Το Γύθειο, η «Γη των θεών», κατά τον Παυσανία, είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου με τη δική του διαχρονική γοητεία. Σύμφωνα με τον μύθο, όταν χτιζόταν η πόλη, ο Ηρακλής συγκρούστηκε με τον Απόλλωνα, χωρίς κανείς από τους δύο να αναδεικνύεται νικητής. Έτσι, αντί για Ηρακλεία ή Απολλωνία, η πόλη ονομάστηκε «Γη των θεών» για να τιμώνται και οι δύο.

Γύθειο

Τι θα δείτε στο Γύθειο

Το Γύθειο, λοιπόν, μπορεί να γίνει η βάση σας για μια εξερεύνηση της λακωνικής γης. Απέχει περίπου 40 χλμ από τη Σπάρτη, ενώ η νότια άκρη του ενώνεται με στενή προβλήτα με ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου επίσης, κατά τον Παυσανία, πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρις και η Ωραία Ελένη πριν φτάσουν στην Τροία.

Η κλασική βόλτα στο Γύθειο είναι στην προκυμαία, από όπου είναι εξαιρετική και η θέα στην Κρανάη. Τα στενά γραφικά σοκάκια με τα πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν τον επισκέπτη στην «ενδοχώρα», ανάμεσα σε παραδοσιακά σπίτια με ολάνθιστες αυλές.

Γύθειο

Στην ίδια περιοχή θα συναντήσετε και το Παρθεναγωγείο, το οποίο χτίστηκε το 1886 με υπογραφή του Ερνστ Τσίλλερ και τραβάει τα βλέμματα. Από τα τελευταία σπίτια αρχίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του, όπου υπάρχει ένα όμορφο μικρό εκκλησάκι, με μαγευτική θέα. Αξίζει να ακολουθήσετε τη διαδρομή.

Ανάμεσα στα αξιοθέατα ξεχωρίζει ο Φάρος που χτίστηκε το 1837 κι έχει ύψος 23 μέτρα, καθώς και ο πέτρινος Πύργος του Τζανετάκη Γρηγοράκη, του τρίτου Μπέη της Μάνης, που χτίστηκε στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας.

Κρανάη

Το ερωτικό κρησφύγετο της Ωραίας Ελένης και του Πάρη

Ακριβώς, απέναντι από το Γύθειο βρίσκεται το λιλιπούτειο νησάκι, Κρανάη ή Μαραθονήσι. Σύμφωνα με τον Όμηρο, σε αυτό βρήκαν κρησφύγετο ο Πάρις και η ωραία Ελένη μετά την αρπαγή της από τον βασιλιά Μενέλαο και μέχρι να φύγουν για την Τροία. Μάλιστα, λέγεται ότι την ονομασία Κρανάη την πήρε από το κράνος που ξέχασε εκεί ο Πάρης κατά την αποχώρησή τους από το νησάκι.

Κρανάη

Στο νησάκι μπορείς να περάσεις με μία μικρή γέφυρα. Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις έναν από τους παλαιότερους φάρους της Ελλάδας, με ύψος 23 μέτρα. Στο Μαραθονήσι βρίσκεται κα;ι ο επιβλητικός πύργος Τζανετάκη, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Πέτρου.

Κρανάη

Το περίφημο ναυάγιο Δημήτριος

Μόλις 4 χλμ. μακριά από το Γύθειο, βρίσκεται το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος», που ναυπηγήθηκε το 1950 και αποτελεί τουριστική ατραξιόν. Είναι γνωστό και ως «πλοίο – φάντασμα», ενώ είναι πολλές οι ιστορίες και οι μύθοι που το ακολουθούν από τον Δεκέμβριο του 1981 όποτε και βρέθηκε ακινητοποιημένο στην περιοχή.

Ναυάγιο "Δημήτριος"

Η μία από αυτές κάνει λόγο για παράνομο τσιγαράδικο, η δεύτερη θέλει το πλοίο να έκανε λαθρεμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, ενώ η τρίτη κάνει λόγο για ένα πλοίο- φάντασμα με άγνωστο ιδιοκτήτη. Η παραλία είναι γνωστή και ως τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ναυάγιο "Δημήτριος"
Κρανάη
Γύθειο
Γύθειο