Εξακόσιες χιλιάδες λέξεις, τρία εκατομμύρια φράσεις και περισσότερα από χίλια χρόνια ιστορίας της αγγλικής γλώσσας περιλαμβάνει η νέα ανανεωμένη έκδοση του λεξικού της Οξφόρδης που θα βρίσκεται από σήμερα on line, μία δεκαετία μετά την πρώτη ανάρτησή του.

Εκτός από τη σημασία των λημμάτων, το λεξικό επιτρέπει στους αναγνώστες να αναζητήσουν την εξέλιξη της γλώσσας με τη βοήθεια του Ιστορικού Θησαυρού του Λεξικού. Για παράδειγμα η λέξη «recession» (ύφεση) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1606 για να περιγράψει «μία προσωρινή παύση εργασίας ή δραστηριότητας» (a temporary suspension of work or activity). Περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα αναφέρθηκε δεύτερος ορισμός της λέξης ως «πράξη εκχώρησης» (the action of ceding back; a territory that has been ceded back). Τελικά το 1903 ήταν η πρώτη φορά που ο όρος προσδιορίστηκε σαν «ύφεση» σε οικονομικό πλαίσιο.

Αν ο πρίγκηπας Ουίλιαμ είχε κάνει πρόταση γάμου στην Κέιτ Μίντελτον 300 χρόνια νωρίτερα τότε μάλλον θα της είχε ζητήσει «to join giblets» ή «buckle», εκφράσεις που δεν μπορούν να μεταφραστούν στα ελληνικά… 

«Μέσω εντατικής έρευνας στην παλαιότερη και τη σημερινή χρήση ξαναγράφουμε την ιστορία της διαρκώς μεταβαλλόμενης γλώσσας μας», δήλωσε ο αρχισυντάκτης του λεξικού Τζον Σίμπσον.

Οι χρήστες στη Βρετανία μπορούν να έχουν πρόσβαση στην on line έκδοση μέσω των δημόσιων βιβλιοθηκών ενώ οι υπόλοιποι πρέπει να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο για να εγγραφούν (διαβάστε στο www.oed.com).