Μήπως η πορεία με το αμόρε σας δεν είναι πια κοινή αλλά ο καθένας πήρε το δικό του δρόμο;

Πρώτον, είναι πολύ πιθανό αυτό να έγινε είτε πριν τα Χριστούγεννα είτε το Μάρτιο.

Δεύτερον, δεν είστε μόνοι!

Σύμφωνα με έρευνα στο Facebook (!) που έκανε ο ερευνητής Ντέιβιντ ΜακΚάντλες, την εποχή πριν τα Χριστούγεννα και πριν το Μάρτιο καταγράφονται οι περισσότεροι χωρισμοί.

Ο ΜακΚάντλες μελέτησε πόσο συχνά μέσα στον χρόνο εμφανίζεται η λέξη «χωρισμός», «χώρισα» κλπ. στις ιστοσελίδες των χρηστών και δημιούργησε ένα γράφημα που αποκαλύπτει ότι μέσα στο έτος υπάρχουν «επικίνδυνες» ημερομηνίες και άλλες «ακίνδυνες», όσον αφορά στον χωρισμό δύο ανθρώπων.

Η περίοδος των δύο πρώτων εβδομάδων του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα και οι πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου που καταλήγουν στην έναρξη της άνοιξης, είναι τα δύο χρονικά διαστήματα που σημειώνονται οι περισσότεροι χωρισμοί, δηλαδή πριν από δύο μεγάλα χρονικά «ορόσημα», ένα πολιτισμικό (σημαντικότερη γιορτή και αλλαγή έτους) και ένα φυσικό (τέλος χειμώνα και εκκίνηση νέου κύκλου στη φύση).

Ακολουθούν σε συχνότητα χωρισμού δύο άλλες χαρακτηριστικές περίοδοι, η Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και η Πρωταπριλιά. «Επικίνδυνες» επίσης είναι οι πρώτες καλοκαιρινές εβδομάδες στο τέλος Ιουνίου και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι λιγότεροι χωρισμοί μέσα στο έτος γίνονται τον Αύγουστο (μάλλον λείπουμε όλοι διακοπές…) ενώ πολύ «ακίνδυνοι» μήνες είναι επίσης ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος. Όμως από τις αρχές Νοεμβρίου αρχίζουν σταδιακά αλλά σταθερά να αυξάνονται συνεχώς οι χωρισμοί και κορυφώνονται στα μέσα Δεκεμβρίου. Μετά, τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου, πέφτουν πάλι και μάλιστα απότομα, με συνέπεια κατά τις ίδιες τις μέρες των γιορτών και στην αλλαγή του χρόνου να μην σημειώνονται πολλοί χωρισμοί.

Οι λιγότεροι χωρισμοί καταγράφονται ανήμερα Χριστούγεννα. Ίσως μας σώζει η πολλή γαλοπούλα που δεν μας αφήνει χρόνο ή αντοχή για τίποτα άλλο…