Αλλάζει η ώρα την Κυριακή και παλιότερα με την έκφραση «γυρίστε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα πίσω» σχεδόν όλοι αλλάζαμε την ώρα πρώτα πρώτα στο ρολόι στο χέρι μας.

Την κίνηση αυτή κάνουν ολοένα και λιγότεροι καθώς, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, περίπου ένας στους επτά ανθρώπους δεν φοράει πια
ρολόι χειρός. Στους νέους μάλιστα αυτή η αναλογία είναι ακόμα μικρότερη καθώς δεν φορά ρολόι ένας στους τέσσερις. 

Βασική αιτία είναι η τεχνολογία, η οποία προσφέρει
πολλές εναλλακτικές επιλογές για να βλέπει κανείς την ώρα: στο
κινητό του, το iPod του, το iPad του, τον φορητό υπολογιστή του και
διάφορα άλλα ηλεκτρονικά «γκάτζετ».

Η έρευνα από την εταιρία ερευνών Mintel δείχνει ότι το ρολόι χειρός έχει πάψει πια να αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης για όλους. Σήμερα οι άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να νοιάζονται αν ξέχασαν να φορέσουν ρολόι στο χέρι τους. Όπως εξάλλου έδειξε η έρευνα, πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο, σε σχέση με τα ρολόγια, τις ψηφιακές φορητές συσκευές.

Αν και το 86% των ανθρώπων διαθέτει ακόμα ρολόι χειρός, ποσοστό μεγαλύτερο του 90% διαθέτει κινητό τηλέφωνο.

Οι πωλήσεις ρολογιών είναι στάσιμες τα τελευταία χρόνια και οι εταιρίες παραγωγής επιχειρούν να πείσουν το καταναλωτικό κοινό ότι τα ακριβά ρολόγια αξίζουν τα λεφτά τους.

Το επιχείρημα μπορεί να έχει ακόμα απήχηση στους μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές, όμως οι νέοι που έχουν μεγαλώσει στην ψηφιακή τεχνολογία, είναι πιθανότερο να συσχετίζουν ενστικτωδώς το κοίταγμα της ώρας όχι με ένα ρολόι αλλά με κάποια ηλεκτρονική συσκευή, σύμφωνα με την έρευνα της Mintel.

Οι κατασκευάστριες εταιρίες και τα καταστήματα πώλησης ρολογιών έχουν αρχίσει να φοβούνται ότι ο χρόνος κυλάει σε βάρος τους. Η ελπίδα τους είναι ότι, σε μια κοινωνία που «αναπνέει» με τις επιταγές της μόδας, οι περισσότεροι καταναλωτές θα συνεχίσουν να φοράνε τα ρολόγια ως αξεσουάρ μόδας.