Ιδιαίτερη άνθηση γνωρίζει η αγορά των tablets καθώς το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς παρουσιάστηκε αύξηση 142,4% των παγκόσμιων πωλήσεων, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών IDC.

Έτσι όπως διαμορφώνονται τώρα οι πωλήσεις, σε κάθε τρεις προσωπικούς υπολογιστές αντιστοιχούν περίπου δύο ταμπλέτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δύο κατηγορίες δεν θα φτάσουν σύντομα σε αντίστοιχα επίπεδα.

Αναφορικά τώρα, με τις εταιρείες που κυριαρχούν στη συγκεκριμένη αγορά, τα ηνία εξακολουθεί η Apple με τα iPad με 39%, παρουσιάζοντας βέβαια μείωση σε σχέση με το 43,6% του τετάρτου τριμήνου του 2012. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη αύξηση γνωρίζει το λειτουργικό Android, καθώς οι συσκευές που βασίζονται στο λογισμικό ξεπέρασαν για πρώτη φορά ξεπέρασαν σε μερίδιο αυτές που τρέχουν» με το iOS της Apple.

Ωστόσο, μεταξύ των συσκευών με Android παρατηρούνται μεγάλες διαφορές, καθώς περιλαμβάνονται επώνυμες ταμπλέτες τόσο από μεγάλους κατασκευαστές όπως είναι η Samsung, όσο και από ανώνυμες εταιρείες που παράγουν πολύ φθηνά προϊόντα.

Η Samsung βρίσκεται πίσω από την Apple, ενώ τρίτη ακολουθεί η Asus. Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται από την Amazon και τη Microsoft.

Όμως, αναλογικά, ακόμα μεγαλύτερη άνοδο πωλήσεων εμφάνισαν οι φθηνότερες συσκευές από διάφορους κατασκευαστές κυρίως στην Ασία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγέθυνση της αγοράς είναι μεγαλύτερη στο φθηνότερο τμήμα της αγοράς. Υπάρχουν 80 έως 100 παραγωγοί που διαθέτουν ανώνυμα προϊόντα σε όλο τον κόσμο – κι αυτοί είναι μόνο όσοι μπορέσαμε να εντοπίσουμε», δήλωσε ο αναλυτής της IDC Ράιαν Ριθ.

Οι περισσότερες από αυτές τις μη επώνυμες συσκευές βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Android της Google, έχουν οθόνες επτά ιντσών και στον πυρήνα τους διαθέτουν επεξεργαστές από σχετικά άγνωστες ασιατικές εταιρίες παραγωγής όπως οι Rockship και Allwinner Technology. Η χονδρική τιμή αυτών των ταμπλετών συχνά δεν ξεπερνά τα 60 δολάρια.

Οι πωλήσεις ταμπλετών της Microsoft, που λειτουργούν με τα νέα Windows και τα Wnidows RT, έφθασαν περίπου τις 900.000 συσκευές. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την IDC, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 πουλήθηκαν περίπου 200.000 συσκευές που «τρέχουν» με Windows RT, έναντι περίπου 900.000 στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.