Εντείνεται ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών υπολογιστών – ταμπλετών (tablets) και τα σχέδια των εταιρειών αναμένεται να αποκαλυφθούν στη διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας «Mobile World Congress», που ξεκινά στη Βαρκελώνη και η οποία παραδοσιακά αποτελεί το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Πριν από τα εγκαίνια της MWG, η κορεατική Samsung ανακοίνωσε ότι διευρύνει τη γκάμα των ταμπλετών της με το νέο μοντέλο Galaxy Note 8.0, που έχει οθόνη οκτώ ιντσών (20,3 εκατοστών) με ανάλυση 189 εικονοστοιχείων (pixel) ανά ίντσα και το οποίο ευθέως ανταγωνίζεται το iPad Mini της Apple, που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο με οθόνη 7,9 ιντσών.

Παράλληλα, η αμερικανική Hewlett-Packard (HP) ανακοίνωσε ότι προχωρά στην παραγωγή ενός Android tablet, προτιμώντας το σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

H νέα ταμπλέτα της κορεατικής εταιρίας διαθέτει γραφίδα (S Pen) για γράψιμο, υπογράμμιση και σχεδίαση στην οθόνη (η οποία μπορεί να διαχωριστεί στα δύο και έτσι να «τρέχει» ταυτόχρονα δύο εφαρμογές), ενώ η Samsung ήδη διαθέτει ένα μοντέλο με οθόνη επτά ιντσών, αλλά χωρίς γραφίδα.

Το Samsung Note 8.0, που θα «τρέχει» το Android, θα κυκλοφορήσει στην αγορά της Ευρώπης και άλλων χωρών την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου φέτος, σε τιμή που δεν είναι ακόμα γνωστή. Το εν λόγω μοντέλο έρχεται να συμπληρώσει ένα κενό στη γκάμα συσκευών της εταιρίας με γραφίδα, ανάμεσα στο «έξυπνο» κινητό Galaxy Note II με οθόνη 5,5 ιντσών και την ταμπλέτα Galaxy Note 10.1 με οθόνη δέκα ιντσών.

Η Samsung χρησιμοποιεί το ψηφιακό «στιλό» ως βασικό όπλο στα μοντέλα της τόσο των tablets όσο και των smartphones, προκειμένου να «κλέψει» μερίδια αγοράς από την Apple, η οποία δεν χρησιμοποιεί καθόλου τέτοιες γραφίδες. Η Samsung, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών IDC, έχει μερίδιο αγοράς 15,1% στις ταμπλέτες έναντι 43,6% της Apple.

Από την πλευρά της, η ΗΡ ανακοίνωσε ότι η νέα της ταμπλέτα Slate 7 με Android θα έχει οθόνη επτά ιντσών και θα βγει στην αγορά τον Απρίλιο με ανταγωνιστική τιμή 169 δολαρίων, περίπου τη μισή σε σχέση με ένα iPad mini.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ταμπλετών, μεταξύ αυτών οι Samsung και Amazon, έχουν πλέον επιλέξει το λειτουργικό σύστημα της Google και όχι της Microsoft για τα προϊόντα τους που ανταγωνίζονται το iPad της Apple.

Πάντως, η αμερικανική εταιρία, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, δεν απέκλεισε στο μέλλον να χρησιμοποιήσει σε ταμπλέτες της τα Windows RT (που προορίζονται για συσκευές τύπου iPad), καθώς, όπως είπε, σχεδιάζει μια ευρεία γκάμα συσκευών για διαφορετικές ομάδες καταναλωτών.