Η εταιρία Modern Meadow, εκμεταλλεύεται τις δυνατότητας των τρισδιάστατων εκτυπώσεων για να δημιουργήσει το πρώτο βρώσιμο, εκτυπωμένο, χάμπουργκερ. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται συνδυάζει την νέα τεχνολογία τρισδιάστατων εκτυπώσεων με την εργαστηριακή δημιουργία κρέατος.

Η διαδικασία θυμίζει τη παραγωγή τεχνιτών οργάνων, που χρησιμοποιείται στις μεταμοσχεύσεις, και σε συνδυασμό με έναν 3D εκτυπωτή, η Modern Meadow δημιουργεί τροποποιημένα βλαστοκύτταρα που στη συνεχεία “εκτυπώνονται” στο επιθυμητό σχήμα.

Όπως τονίζει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μισούρι και συνιδρυτής της Modern Meadow, Gabor Forgacs σε συνέντευξή του στο BBC, «αν το καλοσκεφτείτε, σε ένα χάμπουργκερ οι διαστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι το πάχος του, αυτό κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη. Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπήκε πλέον στις ζωές μας, και το να “εκτυπώσει” κανείς, σαντιγί για παράδειγμα, δεν είναι κάτι το τόσο σημαντικό».

Ο Forgacs, υπολογίζει πως το κόστος για τη δημιουργία ενός χάμπουργκερ, με τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα μπορούσε να αγγίξει τα 300.000 δολάρια! Ταυτόχρονα όμως υποστηρίζει πως η τιμή αυτή θα μειωθεί αρκετά στο μέλλον, αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία θα εξελιχθεί. Μπορεί να πλησιάζει η στιγμή της «Ημέρας της Ελευθερίας» για τις αγελάδες και τα υπόλοιπα μέλη του ζωικού βασιλείου που χρησιμοποιούμε για τη διατροφή μας.