Το σύστημα ασφαλείας της Microsoft, με την ονομασία Security Essentials, δεν κατάφερε να πείσει τους ειδικούς του AV-Test, με αποτέλεσμα να μην πάρει την έγκριση του γνωστού ινστιτούτου που ασχολείται με την έρευνα για την ασφάλεια των υπολογιστικών συστημάτων.

Το AV-Test, δοκίμασε τον περασμένο Δεκέμβριο, 25 διαφορετικές εφαρμογές ασφαλείας απέναντι σε επιθέσεις 0 – Day και malware, καθώς και τις δυνατότητες επιδιόρθωσης τους. Το Microsoft Security Essentials κρίθηκε ως ανεπαρκές, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει 11 πόντους από τους συνολικούς 18, που ήταν η ελάχιστη επίδοση για να περάσει κανείς το test.

Το σημείο στο οποίο φάνηκε να υστερεί σημαντικά, είναι η αναγνώριση των επιθέσεων 0 – Day, στις οποίες είχε επίδοση 78% ενώ θα έπρεπε να φτάσει σε ποσοστά άνω του 90%. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι υπόλοιπες εφαρμογές που δοκιμάστηκαν είχαν μέσο όρο στην ίδια κατηγορία 92%.

Οι υπεύθυνοι της Microsoft έσπευσαν να υποστηρίξουν το δημιούργημα τους, λέγοντας πως «με βάση στατιστικά δεδομένα που έχουν συλλέξει από εκατομμύρια χρήστες, το 99,997% των χρηστών που δέχθηκαν επίθεση 0 – Day, δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Επίσης το malware που χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές, και η εφαρμογή μας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ σε κάποιον από τους χρήστες μας».

Για την ιστορία, το μεγαλύτερο σκορ των δοκιμών συγκέντρωσε η εφαρμογή BitDefender, με τις Kaspersky και Symantec Norton να ακολουθούν. Από την άλλη πλευρά, εκτός από το Security Essentials, απέτυχαν και οι εφαρμογές AhnLab και το PC Tools Internet Security.