Η πρώτη μεγάλη ανακοίνωση της CES 2013 μας έρχεται από τη NVIDIA. Ήδη γνωρίζαμε πως ο γνωστός κατασκευαστής επεξεργαστών ετοίμαζε το νέο Tegra 4, όμως πλέον είναι γεγονός.

Πρόκειται για έναν επεξεργαστή που διαθέτει 72 πυρήνες GPU (Graphics Processing Unit), 4 πυρήνες CPU ARM Cortex A-15 και έναν ακόμα μικρότερων δυνατοτήτων πυρήνα για την εκτέλεση απλών εργασιών ώστε να εξοικονομείται ενέργεια.

Υπολογίζεται πως ο Tegra 4 θα είναι κατά 2,6 φορές γρηγορότερος από τον προκάτοχό του ενώ οι GPU πυρήνες θα του δίνουν την απαραίτητη ισχύ ώστε να μπορεί να αναπαράγει υλικό ανάλυσης έως και 4K.

Ακόμα ο νέος επεξεργαστής είναι εξοπλισμένος και με την τεχνολογία Computational Photography Architecture, όπως την ονομάζει η ίδια η NVIDIA, που βοηθάει σημαντικά στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για κάποιες λειτουργίες της κάμερας.

Η πρώτη συσκευή που θα χρησιμοποιεί τον Tegra 4 είναι η φορητή, Android παιχνιδοκονσόλα Project SHIELD της NVIDIA που εκτός του πανίσχυρου επεξεργαστή θα διαθέτει οθόνη 5 ιντσών ανάλυσης 1280 x 720, ενσωματωμένο χειριστήριο, θύρες HDMI, microUSB, 3,5 mm Audio και microSD και λειτουργικό σύστημα Android Jelly Bean.