proho.gr

Ένα ακόμη κατασκοπευτικό malware εντόπισε η Kaspersky Lab αντίστοιχο με εκείνα που είχαν ανακαλυφθεί το τελευταίο διάστημα (Flame κλπ). Πρόκειται για το Gauss, το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική απειλή για τον κυβερνοχώρο και έχει ως στόχο κυρίως χρήστες της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Gauss είναι ένα εξαιρετικά πολυσύνθετο toolkit το οποίο μπορεί να προσβάλλει USB flash drives, να καταγράφει λεπτομέρειες για τα network interfaces, τους σκληρούς δίσκους και για το BIOS των υπολογιστών τους οποίους έχει μολύνει, να κατασκοπεύσει χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, να υποκλέψει στοιχειά λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και κωδικούς που χρησιμοποιούνται σε web browsers, καθώς και στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικά συστήματα και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι σαφές μάλιστα για την εταιρεία ότι το Gauss είναι τόσο εξελιγμένο και έχει τέτοιες δυνατότητες που οπωσδήποτε έχει δημιουργηθεί από κάποια κρατική υπηρεσία.

Όπως δήλωσε η Kaspersky Lab, μέχρι τώρα το Gauss, γνωστό και ως Trojan-Spy.Win32.Gauss, έχει μολύνει τουλάχιστον 2.500 προσωπικούς υπολογιστές σε Ισραήλ, Λίβανο, και διάφορες Παλαιστινιακές περιοχές.