proho.gr

Γνωστά για την ικανότητά τους να φτιάχνουν ένα πρωινό για σας, τα ρομπότ Rosie και James, του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, επέκτειναν τις μαγειρικές τους ικανότητες και είναι πλέον σε θέση να παρασκευάζουν σάντουιτς και ποπ-κορν.

Στους ρομποτικούς μάγειρες, δίνονται τα βασικά βήματα για την πραγματοποίηση βασικών μαγειρικών εργασιών και εν συνεχεία εκείνα παίρνουν αποφάσεις μέσω επαγωγικής συλλογιστικής και εξωτερικής εισροής πληροφοριών, αντί να ακολουθούν προ-προγραμματισμένες εντολές.

Για να προετοιμάσει το ψωμί για σάντουιτς, για παράδειγμα, η Rosie είναι προγραμματισμένη να γνωρίζει ότι πρέπει να είναι ψημένο και ότι βρίσκεται στην ψωμιέρα. Εκείνη λοιπόν, βρίσκει το ψωμί, χάρη σε έναν αισθητήρα Kinect, και το τοποθετεί στην τοστιέρα. Για να βρει, έπειτα, τα υλικά και τα εργαλεία, η Rosie, ταιριάζει τα αντικείμενα τα οποία ανιχνεύει μέσα από τα μάτια-κάμερες, με εκείνα που συνδέονται με σαλάμι, ή τα μαχαιροπίρουνα.

Το σύστημα, δεν είναι ακόμα τελειοποιημένο, μιας και μερικές φορές η Rosie μπερδεύεται και σίγουρα δεν είναι ακόμα γρήγορη. Το ζήτημα είναι όμως, ότι τα ρομπότ αυτά μπαίνουν στην διαδικασία μάθησης και χρήσης αυτών των οποίων έχουν μάθει -προγραμματιστεί.

Τώρα, μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους στα «βρώμικα» οι ρομποτικοί σαντουιτσάδες, μπορείτε πάντα να πείτε στον PR2 να σας φέρει ένα έτοιμο, από το να περιμένετε να σας το ετοιμάσει η Rosie.