Οι άνθρωποι μπορεί να είναι γενετικά προδιατεθειμένοι να γίνουν αλκοολικοί εκ γενετής, ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι επιστήμονες.

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα γονίδιο που μπορεί να συνδέεται με το πρόβλημα του αλκοολισμού, αφού πρώτα μελέτησαν τα εγκεφαλικά κύματα χρόνιων αλκοολικών. Συγκεκριμένα σάρωσαν τους εγκεφάλους των συμμετεχόντων, καθώς εκείνοι επιτελούσαν μία σειρά εργασιών και ανακάλυψαν κοινά μοτίβα σε όσους διέτρεχαν κίνδυνο εξάρτησης.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των χρόνιων αλκοολικών παρουσίασαν τα ίδια μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας – άρα και φαινομενικά διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο να γίνουν αλκοολικοί.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών του Τέξας, εξέτασαν 1.064 άτομα με πολλές γενιές του πρόβληματος στην οικογένεια τους στις ΗΠΑ. Αφού εντόπισαν ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύμα, ανακάλυψαν μία ισχυρή σύνδεση μεταξύ του αλκοολισμού και του υποδοχέα σεροτονίνης του γονιδίου HTR7. Η σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση και τον ύπνο, ενώ και τα αντικαταθλιπτικά συχνά λειτουργούν ρυθμίζοντάς την.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να είναι επιρρεπείς στον αλκοολισμό εκ γενετής, λόγω των γονιδίων τους. Ωστόσο, επέμειναν ότι η εικόνα είναι πολύπλοκη – και ότι το υποδειγμένο γονίδιο μπορεί να μην είναι ο αρχικός ένοχος.

Πηγή: proho.gr