Ρομποτικά αρσενικά καβούρια προσπαθούν να εντυπωσιάσουν ένα πραγματικό θηλυκό καβούρι σε μια νέα μελέτη. Η υποψήφια Διδάκτωρ Sophia Callander του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, τοποθέτησε ρομποτικές δαγκάνες καβουριών γύρω από μία πραγματική καβουρίνα.

Στο πείραμα, τα πανομοιότυπα ρομπότ είχαν συσταθεί με διάφορους τρόπους, με μια ομάδα με μεγαλύτερες δαγκάνες και μία με μικρές, ενώ και οι δύο να τις κουνάνε με την ίδια ταχύτητα.

Στη μελέτη η θηλυκή τοποθετήθηκε στο κέντρο των ρομποτικών δαγκανών και οι τελευταίες ενεργοποιήθηκαν προσομοιώνοντας τον «χορό ζευγαρώματος». Η Callander απέδειξε ότι το θηλυκό δεν προτιμούσε κάποιο συγκεκριμένο, όταν την τοποθετούσαν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 50 εκατοστών, σε μικρότερες όμως αποστάσεις τα ρομπότ με τις μεγαλύτερες δαγκάνες την προσέλκυαν.

Στη φύση, τα μεγαλύτερα αρσενικά καβούρια συνεργάζονται με τα μικρότερα και ασθενικότερα, ώστε να τα προστατεύουν. Όμως από αυτή τη συνεργασία δεν επωφελούνται μόνο τα μικρόσωμα, αλλά και οι προστάτες τους, μιας και έχοντας ένα μικρότερο δίπλα αυτά φαίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

Πηγή: proho.gr