Έχει χαρακτηριστεί το «παιδί θαύμα» της Σίλικον Βάλεϊ. Το μυστικό της επιτυχίας του λέγεται πως είναι η εμμονή του στη λεπτομέρεια, ιδιότητα που τον έφερε στην κορυφή. Γεννημένος το 1955, ο Στιβ Τζομπς έχει συνδέσει άρρηκτα την προσωπική του ιστορία με αυτή της Apple και η επιστροφή του σ’ αυτή, έπειτα από περίπου μία δεκαετία, σηματοδότησε την ανάκαμψή και την κυριαρχία της.

Το 1985, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της Apple στο γκαράζ των γονιών του κι ενώ ήδη στο «βιογραφικό» της έχει τους υπολογιστές Apple I και II και Macintosh, ο Τζομπς αποχωρεί και ιδρύει την εταιρεία NeXT, που αρχικά επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη ακριβών υπολογιστών. Ένα χρόνο μετά αγοράζει την εταιρεία Pixar και το 1996 η Apple εξαγοράζει τη NeXT σκοπεύοντας να χρησιμοποιήσει το λειτουργικό της σύστημα ως τη βάση για το νεο Mac OS. Έτσι ο Τζομπς παίρνει το δρόμο της επιστροφής αρχικά ως interim CEO και αργότερα ως CEO και πρόεδρος του ΔΣ της Apple.

Η επιστροφή του Στις Τζομπς σηματοδότησε, σε μικρό χρονικό διάστημα, και την επιστροφή της Apple στην κερδοφορία. Το 1998 λανσαρίστηκαν οι iMac ενώ το 2001 ο Τζομπς, που αντιλαμβάνεται την αγορά που ανοίγεται στο χώρο του Ίντερνετ και της ψηφιακής μουσικής, λανσάρει το iPod. Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, και με δεδομένη την επιτυχία του iPod, η Apple μπήκε δυναμικά στον χώρο της διανομής μουσικής μέσω του διαδικτύου και του iTunes Music Store.

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η είσοδος της Apple και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας το 2007 με το iPhone, που γρήγορα κατέκτησε σημαντικό μερίδιο της αγοράς. Τον Ιανουάριο του 2010 ο Τζομπς παρουσίασε το iPad και στα τέλη του ίδιου χρόνου οι Financial Times τον ανακηρύσσουν «Πρόσωπο της χρονιάς». Την ίδια εποχή o δικτυακός τόπος MarketWatch τον ανακήρυξε «διευθύνοντα σύμβουλο της δεκαετίας», τίτλος που του είχε δοθεί το 2009 και από το Fortune.

Χάρη και στη μεγάλη επιτυχία του iPad, η Apple ξεπέρασε τη Microsoft σε οικονομικά μεγέθη και έγινε το Μάιο του 2010 η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2009 αλλά και στις αρχές του 2011 ο Στιβ Τζομπς είχε λείψει με αναρρωτική άδεια καθώς υπεβλήθη σε μεταμόσχευση ήπατος, μετά τη διάγνωση καρκίνου στο πάγκρεας. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες δεν έπαψε να δίνει τη δική του προσωπική μάχη.

«Στην Apple έκανα μερικούς από τους πιο καλούς φίλους στη ζωή μου και σας ευχαριστώ όλους για τα τόσα χρόνια που μπόρεσα να εργαστώ μαζί σας», γράφει κλείνοντας την επιστολή της παραίτησής του και υπογράφει: «Στιβ».