Ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των μεγαλουπόλεων είναι ο κακής ποιότητας αέρας που αναπνέουμε, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποδεικνύουν ανάγκη εύρεσης χώρου για πράσινο όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά και γιατί θα είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου για τους κατοίκους.

Μία εταιρεία όμως η Alcoa, είναι πιθανό να είναι πολύ κοντά στη εύρεση εναλλακτικής λύσης αυτή του Raynobond με Ecoclean. Το εν λόγω υλικό καθαρίζει τόσο τον εαυτό του, αλλά και τον αέρα τριγύρω από το κτίριο, με το να αποσυνθέτει την αιθαλομίχλη, σκόνη, ρύπους των αυτοκινήτων, και μια πληθώρα άλλων ρύπων οι οποίοι περιφέρονται μέσω του αέρα τριγύρω από τα κτίρια των πόλεων. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας μία επιφάνεια με 900 τετραγωνικών μέτρων θα ισοδυναμεί με την καθαριστική ικανότητα 80 δένδρων.

Η πρόταση λοιπόν της Alcoa είναι πάνελ αλουμινίου (το Reynobond), ήδη βαμμένων, τα οποία επικαλύπτονται με διοξείδιο του τιτανίου (το EcoClean τμήμα). Η ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί ως καταλύτης πάνω σε αυτά τα επικαλυμμένα πάνελ αλουμινίου και διασπά τους ρύπους σε αβλαβή σωματίδια τα οποία θα ξεπλένονται από πάνω τους με τη βοήθεια της βροχής. Επειδή όμως, οι επιφάνειες των συγκεκριμένων αλουμινένιων πάνελ είναι υπερ –υδρόφιλες, δε δημιουργούνται στάλες νερού, αντίθετα κυλούν. Ακόμα και μια μικρή ψιχάλα, ή παρουσία υγρασίας είναι αρκετή για να ξεπλύνει την επιφάνεια.

Αν και θα στοιχίζει 4% με 5% περισσότερο από τους αντιπάλους του, θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τόσο για το καθαρισμό του αέρα, αλλά και γιατί θα μειώνει τα κόστη εξωτερικού καθαρισμού των κτιρίων κατά πολύ.

Προς το παρόν χρησιμοποιούνται δοκιμαστικά σε Ευρώπη και Βόρειο Αμερική.

Δείτε το βίντεο…