Μια έρευνα σε δείγμα 3.034 εφήβων από τη Σιγκαπούρη αποκάλυψε ότι περίπου το 10% των gamers εμφανίζουν συμπτώματα παθολογίας, με σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό αυτό είναι παρόμοιο και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η εξάρτηση από τα video games ορίζεται με βάση το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης. Σύμφωνα με το DSM, ένας άτομο ορίζεται ως εξαρτημένο όταν πληρούνται κάποιες συνθήκες που συνδέονται με μειωμένη λειτουργικότητα στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και/ή επαγγελματικό περιβάλλον. Σημειωτέον ότι δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο DSM το “παθολογικό video gaming” και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα κριτήρια της εξάρτησης από τα τυχερά παίγνια, που μοιάζουν αρκετά με τον εθισμό στα video games.

Το πλέον ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι ότι από αυτούς που διαγνώστηκαν αρχικά ως παθολογικοί παίκτες, το 84% εμφάνιζε τα ίδια συμπτώματα έπειτα από δύο χρόνια. Παράλληλα, από αυτούς που δεν ήταν παθολογικοί, μόλις το 1% εμφάνισε συμπτώματα εθισμού δύο χρόνια μετά.

Μερικά από τα ψυχιατρικά συμπτώματα που συνοδεύουν τους εξαρτημένους gamers είναι η κατάθλιψη, οι κοινωνικές φοβίες και το άγχος, σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας.

πηγή: pcmagazine