Κάποιες φορές φαντάζει να τρέχει με 100 χλμ. την ώρα. Άλλες, τα σουτ του δείχνουν να πιάνουν ανάλογη ταχύτητα. Έχει ξεπεράσει προ πολλού τα 100 γκολ στην καριέρα του.

Ώρα είναι λοιπόν για τον Κριστιάνο Ρονάλντο να φτάσει σε τριψήφιο αριθμό και στις συμμετοχές με την εθνική του ομάδα…

Δείτε τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του διεθνούς μεσοεπιθετικού στην εθνική Πορτογαλίας…

Εννιά χρόνια έχουν περάσει από το ντεμπούτο του Κριστιάνο Ρονάλντο στην εθνική Πορτογαλίας.

Ήταν 20 Αυγούστου 2003, όταν ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι φώναξε τον 18χρόνο -τότε- μεσοεπιθετικό και τον έβαλε στη θέση του Λουίς Φίγκο σε ένα άκρως αντιεμπορικό φιλικό με το Καζακστάν εν όψει του Euro 2004.

Αν το σκεφτεί κανείς, τότε έγινε η παράδοση-παραλαβή στους Ίβηρες. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Ρονάλντο δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό, όμως ο προπονητής δήλωσε μετά στη συνέντευξη Τύπου: «Το πορτογαλικό ποδόσφαιρο βρήκε έναν παίκτη που μπορεί να στηριχθεί πάνω του για πολλά χρόνια».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή της χώρας ήταν προφητικά, αφού τα τελευταία χρόνια οι Πορτογάλοι στηρίζονται κατά κύριο λόγο στα… κέφια του «CR7».

Από εκείνο το ματς μέχρι σήμερα ο διεθνής άσος έχει συμπληρώνει το δικό του «κατοστάρι» μετά το Φίγκο και τον Φερνάντο Κόουτο, όντας σε ηλικία 27 ετών και 254 ημερών.

Οι αριθμοί του Ρονάλντο λένε ότι σε 99 αγώνες έχει βρει 37 φορές τα αντίπαλα δίχτυα. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της Πορτογαλίας που προσφέρει διαρκεί λάμψη στην εθνική του.

Μέσα σε αυτά τα εννιά χρόνια έχει φτάσει σε έναν τελικό Euro το 2004 κόντρα στην Ελλάδα με τα γνωστά κλάματα μετά τη λήξη της αναμέτρησης, δύο χρόνια αργότερα οι Ίβηρες κατέλαβαν την τέταρτη θέση στο Μουντιάλ της Γερμανίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2008 πήγε ως τραυματίας και στο πρόσφατο Euro έπεσε πάνω στο τοίχος της εθνικής Ισπανίας.

Ο 27χρονος άσος έχει υποσχεθεί ότι χρωστάει κάτι ξεχωριστό στους συμπατριώτες του και το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014 είναι μία ακόμη ευκαιρία, την οποία δεν θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Τα «πάνω» και τα «κάτω» του Ρονάλντο στη εθνική Πορτογαλίας

Στις 20 Αυγούστου 2003 πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνιση για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Το 2004 κλήθηκε στην αποστολή των Ιβήρων για το Euro, όπου πέτυχε το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο απέναντι στην Ελλάδα για τη φάση των ομίλων της διοργάνωσης. Επίσης, είχε σκοράρει στη νίκη με σκορ 2-1 της Πορτογαλίας επί της Ολλανδίας για τα ημιτελικά.

Μάλιστα, η UEFA τον ανέδειξε στην καλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που είχε διοργανωθεί στην πατρίδα του, παρότι είχε σημειώσει μόλις δύο τέρματα. Επίσης, είχε δώσει το «παρών» με την Πορτογαλία κάτω των 23 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας λίγους μήνες αργότερα.

Ο διεθνής μεσοεπιθετικός πήγε στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, όντας ο δεύτερος καλύτερος σκόρερ κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης. Το πρώτο του γκολ σε Μουντιάλ ήταν με πέναλτι απέναντι στο Ιράν.

Την 1η Ιουλίου 2006, στα προημιτελικά κόντρα στην Αγγλία, είχε δεχθεί την κριτική του βρετανικού Τύπου για την αποβολή του Γουέιν Ρούνεϊ με τον οποίο ήταν συμπαίκτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μάλιστα, στο επόμενο ματς με τη Γαλλία ο Πορτογάλος αποδοκιμάστηκε έντονα από τους θεατές που ήταν στο γήπεδο και έχασε το βραβείο του καλύτερου νεαρού ποδοσφαιριστή της διοργάνωσης, λόγω της εκστρατείας που είχαν κάνει οι άγγλοι οπαδοί μέσω του διαδικτύου, και τελικά το βραβείο κατέληξε στα χέρια του Λούκας Ποντόλσκι.

Μία μέρα μετά τα γενέθλιά του (στις 6 Φεβρουαρίου) το 2007 ο Ρονάλντο ήταν ο αρχηγός της Πορτογαλίας για πρώτη φορά στο σπουδαίο φιλικό με τη Βραζιλία. Αυτή ήταν μία κίνηση προς τιμή του προέδρου της Πορτογαλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Κάρλος Σίλβα, όπως αποκάλυψε αργότερα ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι.

«Ο κ. Σίλβα μου ζήτησε να κάνω τον Ρονάλντο αρχηγό και δεν μπορούσε να αρνηθώ από τη στιγμή που δεν είναι πλέον κοντά μας», τόνισε ο ομοσπονδιακός τεχνικός.

Στο Euro 2008 ο Ρονάλντο πήγε με «προίκα» τα οχτώ γκολ που είχε πετύχει κατά τη διάρκεια της προκριματικής φάσης, όμως στην τελική φάση κατάφερε να πετύχει μόνο ένα γκολ και η Πορτογαλία αποκλείστηκε στην προημιτελική φάση από την Γερμανία.

Όταν ο Κάρλος Κεϊρός ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής της ιβηρικής ομάδας τον Ιούλιο του 2008, τότε εκείνος όρισε τον πρώην άσο της Γιουνάιτεντ ως αρχηγό. Μάλιστα, ο 27χρονος παίκτης είχε αναδειχθεί MVP στο παιχνίδι κόντρα στην Τσεχία για τον 1ο όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Στις 15 Ιουνίου 2010, στο εναρκτήριο παιχνίδι της Πορτογαλίας για το Μουντιάλ του 2010 κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού ο διεθνής μεσοεπιθετικός δέχθηκε ένα χτύπημα από το δεξιό μπακ Γκι Ντεμέλ, έχοντας ως συνέχεια οι δύο παίκτες να έρθουν στα χέρια και να τιμωρηθούν με κίτρινη κάρτα από το διαιτητή.

Η Πορτογαλική Ομοσπονδία προσπάθησε να σβήσει την κίτρινη του Ρονάλντο, όμως η FIFA απάντησε αρνητικά στο συγκεκριμένο αίτημα, αφού στα τηλεοπτικά πλάνα φαινόταν ότι ο «CR7» κλώτσησε την μπάλα προς το Ντεμέλ και άλλους αντιπάλους.

Στο αγωνιστικό μέρος ο πορτογάλος σούπερ σταρ αναδείχθηκε MVP σε όλους τους αγώνες των Ιβήρων στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ, ενώ κατάφερε να σκοράρει μόνο μία φορά στο 7-0 επί της Βορείου Κορέας.

Μάλιστα, αυτό το τέρμα ήταν το πρώτο μετά από 16 μήνες που είχε να βρει δίχτυα με το εθνόσημο στο στήθος και τελικώς οι Πορτογάλοι έμειναν εκτός από τους Ισπανούς στη φάση των «16».

Στο δρόμο για το Euro 2012 ο Ρονάλντο κατάφερε να πετύχει επτά γκολ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πέτυχε κόντρα στη Βοσνία για τα πλέι οφ της διοργάνωσης. Η Πορτογαλία κληρώθηκε στον 2ο όμιλο, μαζί με Ολλανδία, Δανία και Γερμανία, και είχε αποκαλεστεί «όμιλος του θανάτου» της διοργάνωσης.

Σε μία συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Kicker, ο 27χρονος άσος τόνισε ότι «θα είμαι πλήρως ικανοποιημένος με όσα έχω πετύχει στην καριέρα μου, όταν θα σηκώσω ένα τρόπαιο με την Πορτογαλία».

Οι Ίβηρες κατάφεραν, έχοντας ως πρωταγωνιστή τον διεθνή άσο της Ρεάλ Μαδρίτης, να φτάσουν μέχρι την ημιτελική φάση της διοργάνωσης και εκεί αποκλείστηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Ρονάλντο δεν μπόρεσε να εκτελέσει ένα πέναλτι μετά την απόφασή του να είναι ο τελευταίος από την ομάδα του.

Πηγή: sport-fm.gr