Το Final-8 του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ άρχισε με τον αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Πανιώνιο, με τους Νεοσμυρνιώτες, αν και είναι… δύο κατηγορίες κάτω, να κάνουν εκπληκτική εμφάνιση και να καταφέρνουν να οδηγήσουν το παιχνίδι στην παράταση, όπου οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν με 93-88 τελικά και περιμένουν στους «4» τον ΠΑΟΚ ή το Περιστέρι.

Η ΑΕΚ της Basket League ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί κόντρα στον Πανιώνιο της Β’ Εθνικής, ούτε καν Α2, αλλά τελικά λίγο έλειψε να γίνει μια ιστορική έκπληξη, αφού οι Νεοσμυρνιώτες έφτασαν μια ανάσα από τη νίκη-πρόκριση. Με οδηγό τον Σαχπατζίδη οι κυανέρυθροι πήραν το προβάδισμα από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και στη συνέχεια βρήκαν λύσεις και από τους Παπαδιονυσίου και Βεργίνη, με αποτέλεσμα να προηγηθούν ακόμη και με +10 (28-18), κλείνοντας τελικά την πρώτη περίοδο στο +7 (28-21).

Ο Πανιώνιος είχε δώσει στο παιχνίδι τον ρυθμό που ήθελε και με τον Χάλαρη πήγε στο +9 (32-23) στο ξεκίνημα του β’ δεκαλέπτου, για να ανέβει στη συνέχεια η Ένωση και να τρέξει σερί 10-0 με τους Μίτσελ, Γιάνκοβιτς και Παπαδάκη, με αποτέλεσμα να πάρει το προβάδισμα (34-35). Το παιχνίδι είχε γίνει, πλέον, ντέρμπι και στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου υπήρξαν εκατέρωθεν τρίποντα από τους Βεργίνη και Γιάνκοβιτς, με τον Πανιώνιο να πάει στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα με 46-44.

Το παιχνίδι, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν πήγαινε καλά για την ΑΕΚ, η οποία πάντως στα μέσα της τρίτης περιόδου πήρε πόντους από Γιάνκοβιτς – Ξανθόπουλο και κατάφερε να πάει στο +5 (55-60), αλλά οι Νεοσμυρνιώτες επανήλθαν και με μπροστάρηδες τούς Μάντζαρη και Σαχπατζίδη έκαναν την ανατροπή και έκλεισαν την τρίτη περίοδο στο +4 (71-67), πιστεύοντας στη νίκη – πρόκριση.

Το παιχνίδι ήταν, πλέον, κανονικό ντέρμπι και οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν κάποια στιγμή, με ένα μίνι ξέσπασμα, να προσπεράσουν και να πάνε στο +4 (80-84), αλλά ο Μάντζαρης το έκανε 84-84 και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί όπου η ΑΕΚ ήταν πιο ψύχραιμη και με πρωταγωνιστή τον Γουίλιαμς μετέτρεψε το 86-84 σε 86-89, επικρατώντας τελικά με 93-88 και παίρνοντας την πρόκριση για τον ημιτελικό.

Τα δεκάλεπτα: 28-21, 46-44, 71-67, 84-84, 88-93 (παράταση)