Ο Πέδρο Μαρτίνς ετοιμάζεται για την 5η του χρονιά στον Ολυμπιακό, έχοντας ήδη ξεπεράσει μεγάλα ονόματα του παρελθόντος σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της θητείας του, γνωρίζοντας ότι αυτή θα είναι και η πιο κρίσιμη της καριέρας του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να νιώθει σημαντική πίεση, όπως λένε και οι άνθρωποι που τον ζουν καθημερινά.

Ο Πορτογάλος προπονητής υπέγραψε στους ερυθρόλευκους το καλοκαίρι του 2018 για να τους επαναφέρει στην κορυφή μετά το πρωτάθλημα της ΑΕΚ, αλλά την πρώτη του σεζόν είδε τον ΠΑΟΚ να κατακτάει τον τίτλο. Ήταν η στιγμή που οι περισσότεροι, για να μην πούμε όλοι, ήταν σίγουροι ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα τον απολύσει αλλά δεν έγινε έτσι. Ο πρόεδρος των Πειραιωτών, χάρη και στην επιμονή του Κριστιάν Καρεμπέ που ήταν υπέρ της άποψης να δοθεί χρόνος στον προπονητή για να δείξει τη δουλειά του, αποφάσισε να τον διατηρήσει στη θέση του.

Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε σωστή, αφού από τότε ο Μαρτίνς οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Τον οδήγησε, παράλληλα, σε καλές ή αξιοπρεπείς παρουσίες στην Ευρώπη. Δεν κατάφερε, όμως, πέρυσι να τον οδηγήσει στους ομίλους του Champions League και αυτό είναι κάτι που… απαγορεύεται να συμβεί και φέτος, με αποτέλεσμα η πίεση να είναι μεγαλύτερη προς όλους στην ομάδα. Και ειδικά προς τον προπονητή της, ο οποίος ξέρει ότι μέσα στο καλοκαίρι παίζει, ουσιαστικά, όλη τη σεζόν.

Τα λεφτά των ομίλων και η γκρίνια του κόσμου

Ο Πέδρο Μαρτίνς

Για τον Ολυμπιακό η επιστροφή στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι αυτοσκοπός. Τόσο για λόγους πρεστίζ, οσο φυσικά και για το οικονομικό κομμάτι. Στο Ρέντη ακόμη θυμούνται τον εκνευρισμό του Μαρινάκη πέρυσι μετά τον αποκλεισμό στα προκριματικά. Τα όσα τούς είχε πει για την οικονομική ζημιά που θα καλύψει ο ίδιος αλλά και για το λάθος που δεν θα πρέπει να ξαναγίνει. Και αυτό δεν αφορούσε μόνο τους παίκτες φυσικά, αλλά κυρίως τον προπονητή.

Ο Μαρτίνς πρέπει να φέρει το αποτέλεσμα που θέλει η διοίκηση και παράλληλα ο κόσμος πιστεύει ότι «πρέπει» να παρουσιάσει και μια ομάδα που θα παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. Πιο ελκυστικό από ό,τι τη φετινή σεζόν, τουλάχιστον. Μια κατάσταση όχι πρωτόγνωρη για τον Πορτογάλο προπονητή, αφού και πέρυσι είχε αυτές τις «αποστολές», αλλά με τον χρόνο να πιέζει περισσότερο πλέον. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη ή η δεύτερη σεζόν του στην ομάδα αυτή που έρχεται. Είναι η 5η, οπότε λογικό είναι να υπάρχει και κορεσμός, να μην υπάρχει η υπομονή ή η ανοχή που δείχνει κανείς πιο νωρίς σε μια σχέση. Εστω επαγγελματική.

Το καλοκαίρι επομένως, τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού εντός του καλοκαιριού, τα αποτελέσματα στα προκριματικά του Champions League, θα κρίνουν εν πολλοίς και τη μετέπειτα πορεία του Μαρτίνς. Αν, δηλαδή, θα ηρεμήσει, θα χαλαρώσει ή αν η πίεση που ήδη νιώθει, γίνει μεγαλύτερη. Με κίνδυνο, στο τέλος, να λυγίσει από αυτή…