Τις επίμαχες φάσεις της 24ης αγωνιστικής της Super League 1 ανέλυσε, όπως κάνει κάθε εβδομάδα, ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας πήρε θέση για τις φάσεις που προκάλεσαν τις περισσότερες συζητήσεις και η αλήθεια είναι ότι δεν είδε κάποιο σοβαρό λάθος.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κλάτενμπεργκ…

Για το γκολ του Εμβιλά στο Βόλος – Ολυμπιακός: «Ο διαιτητής έπειτα από σύσκεψη με τον βοηθό διαιτητή καταλόγισε έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα για παράβαση οφσάιντ θεωρώντας ότι ένας επιτιθέμενος ποδοσφαιριστής επηρέαζε τον τερματοφύλακα σε φάση που σημειώθηκε τέρμα. Ο VAR αφού εξέτασε αρκετές γωνίες λήψης, συνέστησε ανασκόπηση της φάσης εντός αγωνιστικού χώρου έπειτα από την οποία ο διαιτητής άλλαξε την απόφασή του και καταλόγισε γκολ.

Η ΚΕΔ συμφωνεί ότι πρόκειται για κανονικό γκολ. Τη στιγμή του σουτ προς το τέρμα, ο επιτιθέμενος παίκτης βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί παράβαση οφσάιντ αν δεν αγγίξει την μπάλα, μπλοκάρει το οπτικό πεδίο του τερματοφύλακα ή ξεκάθαρα επηρεάζει την ικανότητά του τερματοφύλακα να παίξει την μπάλα. Όταν γίνεται το σουτ ο τερματοφύλακας είναι εκτός θέσης και ενώ έχει καθαρή οπτική επαφή με την μπάλα δεν είναι σε θέση να τη σώσει από το να εισέλθει στο τέρμα. Συνεπώς καθώς ο επιτιθέμενος δεν άγγιξε την μπάλα το γκολ πρέπει να κατακυρωθεί»

Για μια πτώση του Μάνταλου στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: «Η ΚΕΔ συμφωνεί ότι δεν πρόκειται για παράβαση καθώς ο αμυνόμενος έπαιξε την μπάλα με νόμιμο τρόπο. Επιπρόσθετα η διεκδίκηση για την μπάλα συνέβη εκτός της περιοχής πέναλτι».

Για τη φάση που ο Λάτσι σήκωσε ψηλά το πόδι του, στο πρόσωπο του Ιωαννίδη, στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: «Ο VAR έλεγξε το περιστατικό για πιθανό σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι. Και διαπίστωσε ότι το μαρκάρισμα ήταν ριψοκίνδυνο. Η ΚΕΔ θεωρεί πως παρόλο που ο αμυνόμενος έπαιξε την μπάλα, το πόδι του ήταν ψηλά με συνέπεια να βρει τον αντίπαλό του. Το μαρκάρισμα δεν είχε βαναυσότητα και συνεπώς δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια για να δοθεί κόκκινη κάρτα. Ωστόσο για το μαρκάρισμα αυτό ο αμυνόμενος θα έπρεπε να παρατηρηθεί με κίτρινη κάρτα για ριψοκίνδυνο παιχνίδι».

Για το πάτημα του Ενγκμπακοτό στον Λόπες στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: «Ο VAR έλεγξε το περιστατικό για πιθανό σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι και συμφώνησε με την απόφαση του διαιτητή στο γήπεδο. Η ΚΕΔ συμφωνεί με την κίτρινη κάρτα καθώς ο παίκτης του Παναθηναϊκού πατά τον αντίπαλό του στον αστράγαλο αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει ταχύτητα ή βαναυσότητα, συνεπώς δεν πληρούνται όλα τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό της περίπτωσης ως σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι».