Το να είσαι φίλος με τον Πάμπλο Εσκομπάρ, κάποτε, έμοιαζε με πλεονέκτημα. Για τον Ρενέ Χιγκίτα, όμως, ήταν λόγος για να καταλήξει στη φυλακή.

Τον Ιούνιο του 1993, ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ, οι Κολομβιανοί έμειναν άφωνοι βλέποντας τον τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας να οδηγείται στη φυλακή, όπου παρέμεινε για επτά μήνες! Κι όλα αυτά, επειδή αποφάσισε, για λόγους που ο ίδιος ξέρει, να μεσολαβήσει σε μια υπόθεση απαγωγής.

Συγκεκριμένα, τέλη Απριλίου του 1993, ο Εσκομπάρ έδωσε εντολή να απαχθεί η κόρη του Λουίς Κάρλος Μολίνα Γιέπες, ο οποίος ήταν τραπεζίτης και έκανε δουλειές με το καρτέλ του Μεδεγίν. Όταν, όμως, ο Εσκομπάρ άρχισε να υποψιάζεται ότι ο Μολίνα τα έλεγε και με το καρτέλ του Κάλι, έδωσε εντολή στους ανθρώπους του να απαγάγουν την κόρη του. Και το έκαναν.

Πάνω στην απόγνωση του, ο τραπεζίτης απευθύνθηκε στον φίλο Χιγκίτα, γνωρίζοντας ότι αυτός έχει πολύ καλές σχέσεις και με τον διαβόητο έμπορο ναρκωτικών. Αυτό που του ζήτησε, ήταν να μεσολαβήσει και να δώσει αυτός τα λεφτά στους ανθρώπους του Εσκομπάρ ώστε να απελευθερώσουν την κόρη του. Ο Χιγκίτα όντως το έκανε, πήρε τα χρήματα, τα έδωσε, η κόρη του Μολίνα απελευθερώθηκε και τελικά ο ίδιος φυλακίστηκε, επειδή είχε πάρει από την οικογένεια της απαχθείσας το ποσό των 50.000 δολαρίων ως δώρο.

Ποσό που τον έστειλε στο κελί για επτά μήνες τελικά, αφού η τότε κυβέρνηση της Κολομβίας είχε ψηφίσει νόμο με τον οποίο απαγορευόταν ρητά το να πληρώσει κάποιος για την απελευθέρωση θύματος απαγωγής, προκειμένου αυτές να σταματήσουν.