Μονάχα ο χρόνος τον νίκησε. Και ο κορονοϊός. Ο Άριτζ Αντούριθ δεν ήθελε να φύγει έτσι, αλλά πέρα από την ποδοσφαιρική του εμπειρία, έδειξε πως δούλεψε και την ψυχή του. Και το λιοντάρι αυτό, στη συνείδηση των Βάσκων, θα παραμείνει για πάντα άτρωτο.

Είναι κάτι παραπάνω από ηγετική φυσιογνωμία. Κάτι παραπάνω από ένας δεινός σκόρερ. Κι ας μην ήταν ποτέ του εμπορικός.

Ένας άνθρωπος που αγάπησε το ποδόσφαιρο και για τον λόγο αυτό συνέχισε να παίζει μέχρι και τα 39 του χρόνια, προσφέροντας στην λατρεμένη του Μπιλμπάο. Εκεί που πέρα από… θηρίο, τον θεωρούν και καλλιτέχνη. Όπως αυτοί των οποίων τα έργα φιλοξενούνται στο Μουσείο Τέχνης Guggenheim, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το «Σαν Μαμές», όπου ο Αντούριθ «ζωγράφιζε».

Όπως ακριβώς το έκανε και στην έναρξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου με το τρομερό ανάποδο ψαλίδι απέναντι στη Μπαρτσελόνα, σκοράροντας και χαρίζοντας μεγάλη νίκη στους εκστασιασμένους Βάσκους απέναντι στους «μπλαουγκράνα».

Είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Μπιλμπάο στον 21ο αιώνα και τρίτος σε ολόκληρη την ιστορία του κλαμπ. Έχει γράψει ιστορία. Έχει αφήσει πίσω του κληρονομιά που στη χώρα των Βάσκων θα συνεχίσουν να τιμούν, ν’ αναπολούν και να φέρνουν ως παράδειγμα σε κάθε τους κουβέντα. Κι ας μην κατάφερε ο βετεράνος επιθετικός ν’ αποχαιρετήσει την ομάδα και τον κόσμο της όπως ακριβώς θα το ήθελε. Στο γήπεδο. Και ενδεχομένως με το Κύπελλο Ισπανίας, έχοντας φτάσει στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Σοσιεδάδ, σε μια ιστορική περίσταση καθώς πρόκειται για δύο ομάδες από τη Βασκονία.

Και μάλιστα, προς τιμήν τους, έχουν συμφωνήσει πως το μεγάλο παιχνίδι θα διεξαχθεί με κόσμο, όποτε γίνει εφικτό αυτό, καθώς θέλουν να αποθεωθεί το ποδόσφαιρο και να μην αφήσουν τον κορονοϊό που ξέσπασε μέσα στο 2020 συγκλονίζοντας την ανθρωπότητα, να βγει νικητής.

Οι γιατροί του είπαν πως αν θέλει να έχει φυσιολογική ζωή μετά το ποδόσφαιρο και να μην ταλαιπωρείται από προβλήματα στο περπάτημά του, υποφέροντας και υπομένοντας πόνους κι ενοχλήσεις που μόνο σπάνια φαινόμενα δεν είναι στους παλαίμαχους παίκτες, τότε θα πρέπει να μπει άμεσα στο χειρουργείο.

«Το ποδόσφαιρο θα σε αφήσει πριν το αφήσεις εσύ…» υπέγραψε ο Αντούριθ που ήταν έτοιμος για ό,τι θα του έφερνε η ζωή του και το άθλημα το οποίο τόσο πολύ αγάπησε. Υπάρχει το ιδανικό σενάριο, υπάρχει κι εκείνο που του έτυχε. Και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις παικτών που μένουν στην ιστορία ως θρύλοι, πάντα κάτι ιδιαίτερο θα τους συνοδεύει. Και πέρα από τα επιτεύγματά του στο γήπεδο, ο 39χρονος θα γίνει από εκείνες τις περίεργες αλλά πάντοτε ενδιαφέρουσες ιστορίες για το timing της αναγκαστικής απόσυρσής του.

Το περασμένο καλοκαίρι, μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα Τύπου στο «Σαν Μαμές», είχε ανακοινώσει πως η φετινή θα ήταν η τελευταία χρονιά της ποδοσφαιρικής του καριέρας και έδινε υπόσχεση πως σε καμία περίπτωση δεν θα έριχνε το επίπεδο των επιδόσεών του κάθε φορά που θα αγωνιζόταν για το καλό της Μπιλμπάο. Μπορεί τα πράγματα να μην ήρθαν όπως τα ήθελε, αλλά ήταν απόλυτα συμβιβασμένος και προετοιμασμένος για οποιοδήποτε απρόοπτο. Αν και το φινάλε του ήρθε με τρόπο που δείχνει ότι δεν το σκέφτηκε πολύ μπροστά στην υγειά του και τις χαρές που μπορεί να ζήσει από εδώ και μπρος, αλλά ξέρει και έκανε σε όλους σαφές πως είναι χορτασμένος και γεμάτος από αναμνήσεις και στιγμές που έζησε στο έπακρο.

Από το 2012 και μετά, ό,τι ζούσε, φρόντιζε να το χαράζει στη συνείδησή του, όσο καλύτερα γινόταν. Ήταν η χρονιά που πήρε τη σπουδαιότερη απόφαση της καριέρας του, να επιστρέψει στη Μπιλμπάο. Έπειτα από το ντεμπούτο που είχε κάνει τον Σεπτέμβρη του 2002, ήθελε πλέον όσα χρόνια θα συνέχιζε ν’ αγωνίζεται επαγγελματικά σε τοπ επίπεδο, όσο του το επέτρεπε το κορμί του, το άθλημα και ο Θεός, να προσφέρει με ψυχή και σώμα.

Αυτό, στην ηλικία των 31 ετών. Που αρκετοί θα σκέφτηκαν ότι είχε ακόμα μάξιμουμ δυο – τρία καλά χρόνια μπάλας μπροστά του. Κι εκείνος έφτασε στα 39 να παίζει ακόμα, να σκοράρει με ανάποδο ψαλίδι σε ματς με τη Μπαρτσελόνα με ελάχιστα δευτερόλεπτα παρουσίας στον αγωνιστικό χώρο και να κάνει την ομάδα του να ψάχνει απελπισμένα τρόπο να του ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι για να είναι παρών στον ιστορικό τελικό του Copa del Rey.

Μαζί με τους Λιονέλ Μέσι και Σέρχιο Ράμος, ο Άριτζ Αντούριθ συμπληρώνει μια τρομερή τριπλέτα παικτών που έχουν καταφέρει να σκοράρει στην Ισπανία σε 15 διαδοχικές αγωνιστικές περιόδους! Περισσότερα από τα μισά του γκολ με τη φανέλα των Βάσκων, ήρθαν στην πιο έμπειρη και ώριμη ηλικία της ζωής και της παρουσίας του στα γήπεδα. Επιπροσθέτως, είχε σκοράρει 10+ φορές σε πέντε σερί ποδοσφαιρικές χρονιές. Μετά τα 30!

Μέχρι τότε είχε σκοράρει μόλις 54 φορές. Έπειτα από τα… «άντα», πέτυχε 159 γκολ! Ο απόλυτος μύθος… Σε αυτά τα τέρματα στην ηλικία των 30+, φυσικά υπάρχει και το χατ-τρικ κόντρα στη Μπαρτσελόνα στο ισπανικό Super Cup του 2015 (4-1 το πρώτο ματς, 1-1 ο επαναληπτικός ξανά με γκολ δικό του). Τότε η Αθλέτικ Μπιλμπάο είχε πάρει μέρος ως φιναλίστ του Κυπέλλου, λόγω του νταμπλ της Μπαρτσελόνα και του τρεμπλ συνολικά μαζί και με την κατάκτηση του Champions League στον τελικό με τη Γιουβέντους στο Βερολίνο.

Από το 2012 που επέστρεψε, ο Αντούριθ έγραψε τρομερή ιστορία με τα 149 γκολ, τα οποία έχουν ξεπεράσει μονάχα οχτώ ποδοσφαιριστές σε ολόκληρη την ιστορία του κλαμπ κι εκείνος το έκανε στα τελευταία οχτώ χρόνια της καριέρας του! Σύνολο 287 τέρματα σε 793 συμμετοχές, 172 γκολ σε 405 εμφανίσεις με τη φανέλα της Μπιλμπάο και τρομερές επιδόσεις στο Europa League.

Σε 47 αναμετρήσεις στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογική διοργάνωση, ο Αντούριθ κατέγραψε 31 γκολ, έχοντας «πληγώσει» με δυο τέρματα και τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο σε προκριματική φάση της διοργάνωσης το 2017, όταν οι Βάσκοι έφτασαν στο 3-2 με απίστευτη ανατροπή σε διάστημα έξι λεπτών. Παρά την προχωρημένη ηλικία του, αναδείχθηκε δυο φορές κορυφαίος σκόρερ του Europa League και απέδειξε πως η ηλικία, ήταν απλά ένας αριθμός. Και μόνο κάτι απρόοπτο θα τον σταματούσε. Αλλιώς ο δείκτης στο κοντέρ θα συνέχισε να κινείται…

«Είμαστε όπως εσείς, είμαστε μια συμμορία γιατί τα βάζουμε με θάρρος με όλο τον κόσμο. Γιατί είμαστε διαφορετικοί». Το λιοντάρι της Μπιλμπάο, θα είναι αιώνια περήφανο…

Πηγή: gazzetta.gr