Δηλώνοντας την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη ο Ηλίας Ψινάκης αποχώρησε  από το γραφείο του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο πρώην Δήμαρχος Μαραθώνα είναι ένα από τα 20 πρόσωπα που έχουν βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου καθώς λόγω της αρμοδιότητας τους φέρονται να ενεπλάκησαν στη διαχείριση της πυρκαγιάς που κόστισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους.

Ο Ηλίας Ψινάκης ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για την ογκωδέστατη δικογραφία και θα περάσει και πάλι το κατώφλι του ανακριτή, προκειμένου να απολογηθεί, στις 8 Σεπτεμβρίου.

«Στην τεράστια αυτή τραγωδία που τόσοι άνθρωποι πέθαναν με φριχτό θάνατο πρέπει όσοι από εμάς εμπλέκονται ή έχουν οποιαδήποτε ευθύνη να τιμωρηθούν πραγματικά. Και για τη μνήμη των νεκρών και τη δικαίωση αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν και για να μην ξαναγίνει. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη» δήλωσε ο Ηλίας Ψινάκης βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο.

Όταν ο κ. Ψινάκης κλήθηκε να απαντήσει αν ο ίδιος πιστεύει ότι δεν έκανε κάτι που έπρεπε να κάνει απάντησε πως αυτό «θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη». 

Ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων στην υπόθεση άνοιξε δυο χρόνια μετά την τραγωδία για την οποία καλούνται να λογοδοτήσουν στελέχη της Αυτοδιοίκησης της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.