Στις 2 Οκτωβρίου θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και των σωματείων των εργαζομένων που ζητούν να «παγώσει»  με προσωρινή διαταγή  και στη συνέχεια να ακυρωθεί η απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη  με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων χρυσού.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος οι διαδικασίες κινήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα ο προεδρεύων του ΣτΕ, αντιπρόεδρος, Νικόλαος Σακελλαρίου να έχει, ήδη, ορίσει εισηγητή  της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, όπως επίσης και  τέσσερις  βοηθούς και συγκεκριμένα τους Βασίλειο Γκέρτσο, Δημήτρη Πυργάκη, Χρήστο Νέγρη και Νικόλαο Νικολάκη.

Εκπρόσωποι της εταιρίας, των εργαζομένων αλλά και του δημοσίου θα περάσουν το κατώφλι του ΣτΕ, για ακρόαση, την ερχόμενη Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου.

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών στου ΣτΕ σε σχηματισμό όμως Ολομέλειας (αυξημένη σύνθεση δικαστών). Πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματοποιείται  κεκλεισμένων των θυρών στην οποία όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναπτύσσουν τις απόψεις τους , αντικρούσουν τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, ενώ οι δικαστές υποβάλλουν ερωτήσεις χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόφαση, την ίδια μέρα, επί της  αίτησης αναστολής.

Πάντως, σήμερα 9 τοπικά σωματεία κατέθεσαν στο ΣτΕ παρέμβαση υπέρ της διατήρησης, αλλά και  της νομιμότητας της απόφασης του κ. Σκουρλέτη για την ανατολή λειτουργίας των μεταλλείων και κατά των προσφυγών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσό και των σωματείων των εργαζομένων.

Τα 9 σωματεία υποστηρίζουν ότι οι λόγοι που επικαλούνται τόσο η εταιρεία όσο  και τα σωματεία εργαζομένων, για το άνοιγμα των μεταλλίων  είναι απαράδεκτοι και αβάσιμοι και  ζητούν να απορριφθούν οι προσφυγές κατά της απόφασης του κ. Σκουρλέτη.

Τα 9 σωματεία είναι: 1) Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλη Παναγιά, 2) Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Αριστοτέλη, 3) Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης», 4) Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγιάς, 5) Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων  Ρόδων «Προσφυγική Αναγέννηση», 6)  Σύλλογος Γυναικών Ιερισσού, 7) Σύλλογος Γυναικών Μεγάλης Παναγιάς, 8) Σύλλογος Φίλοι του Περιβάλλοντος Ιερισσού και 9) Σωματείο Επαγγελματιών Ουρανούπολης Χαλκιδικής.