Μία γυναίκα ήταν ο αρχηγός της μεγάλης σπείρας των πορτοφολάδων που δρούσε στην Αττική.

«Ρομίνα» ή «Τόνια» είναι το όνομα της 36χρονης από την Αλβανία, η οποία ήταν η αρχηγός των… πορτοφολάδων, ενώ επιχειρησιακός τμηματάρχης ήταν ο 32χρονος συμπατριώτης της, ο «Αλμπέρτο».

Όλα τα επιχειρησιακά μέλη υπάκουαν τυφλά τις προσταγές της, άλλωστε από το 1999, σε ηλικία 18 χρόνων, είχε ξεκινήσει την «καριέρα» της με τουλάχιστον 8 συλλήψεις, για «ξελάφρωμα» των επιβατών τρένων, λεωφορείων και περαστικών, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως η ίδια και οι συνεργοί της αναζητούσαν αστυνομικούς ή υπαλλήλους εταιρειών σεκιούριτι, που περιπολούσαν σε σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ, προκειμένου να τους «λαδώσουν» εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια κινήσεων αλλά και συλλήψεις «ανταγωνιστών».

Η ίδια φρόντιζε και την νομική προστασία των μελών της συμμορίας που συλλαμβάνονταν, έχοντας προσλάβει δύο τουλάχιστον δικηγόρους, από τις συνομιλίες των οποίων προέκυπταν υποδείξεις για τον εφοδιασμό των «πορτοφολάδων» με πλαστές κάρτες εργασίας και υπεύθυνες δηλώσεις μονίμου κατοικίας, και «φιλολογικές» συνομιλίες για τον… χρηματισμό δικαστικών λειτουργών προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης στα δικαστήρια.

Η «Ρομίνα» παρενέβαινε δυναμικά όταν μέλη της σπείρας επιχειρούσαν να «ρίξουν» την ίδια ή τους συνεργούς της κρατώντας κρυφή μια κλοπή πορτοφολιού, σε μία περίπτωση είπε απειλητικά: «…Κράτησέ τους με το καλό μέχρι να έρθω εγώ…, …Αν σας βγάλουν λεφτά καλώς, αν δε σας βγάλουν…».