«Όταν κάποιος σκοτώνει είναι κτήνος , δεν είναι άνθρωπος και δεν καταλαβαίνω γιατί ζει . Έπρεπε να έχει εκτελεστεί». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πατέρα του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτη ο οποίος συναισθηματικά φορτισμένος κατέθεσε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείο για το γιο του και την στιγμή που το μοιραίο βράδυ τον είδε αιμόφυρτο στην αγκαλιά της φίλης του.

«Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά. Κοιτούσα να δω αίματα. Πάω στο αφτί του και του φώναζα «Παύλο, Παύλο», μήπως και συνέλθει» είπε και αναφέρθηκε στην συγκλονιστική στιγμή που αντιλήφθηκε πως το παιδί του έχει φύγει από τη ζωή κάνοντας λόγο για «επαγγελματικό χτύπημα».
«Τον έβαλαν στο ασθενοφόρο και έφυγαν. Το ακολούθησα με το αμάξι και όταν είδα ότι δεν έβαλε σειρήνα και δεν έτρεχε κατάλαβα ότι ήταν νεκρός» περιέγραψε και συνέχισε «Βλέπω το παιδί και με τα μάτια ο γιατρός με έκανε να καταλάβω ότι έχει φύγει ο Παύλος. Μου είπε ότι το χτύπημα ήταν επαγγελματικό, το έχει στρίψει το μαχαίρι…». «Πιστεύω ότι ήταν οργανωμένο το έγκλημα» είπε ο μάρτυρας και σημείωσε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς εκτελούσε εντολές.

«Ένας δολοφόνος όταν θέλει να δολοφονήσει ή όταν παίρνει εντολή, θα πρέπει να κάνει ένα σχέδιο. Ήθελε να μετρήσει τον Παύλο και κυρίως να τον μυρίσει… να τον πλησιάσει φιλικά, όπως και έκανε όταν ήρθε η ώρα» εξήγησε και αναρωτήθηκε: «Γιατί πήγε στον Παύλο; Ήταν τόσο σίγουρος ότι θα τον μαχαίρωνε; Ο Ρουπακιάς το σχέδιο ήταν να γνωρίσει τον Παύλο για να τον πλησιάσει. Δεν φορούσε ρούχα της Χρυσής Αυγής και ο Παύλος τον θυμήθηκε από πριν όταν τον είδε και για αυτό τον βρήκε χαλαρό και τον μαχαίρωσε…» «Όταν κάποιος θέλει να δολοφονήσει κοιτάζει το θύμα, να ξέρει με ποιον έχει να κάνει.

Αν δεν είχε εντολή να σκοτώσει τον Παύλο γιατί δεν πήγε στα άλλα δυο παιδιά που ήταν ακίνητα;» ρώτησε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και πρόσθεσε «Το σχέδιό του ήταν να πλησιάσει φιλικά τον Παύλο. Δεν φορούσε μπλούζα της ΧΑ, τον βρήκε χαλαρό και τον μαχαίρωσε».

Πρόεδρος: Ο Ρουπακιάς λέει ότι φοβήθηκε;
Μάρτυρας: Σούμο πάλευε, τι να φοβήθηκε;
Πρόεδρος: Έκανε επίδειξη δύναμης;
Μάρτυρας: Επίδειξη φιγούρας έκανε.
Πρόεδρος: Γιατί λέτε ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο;
Μάρτυρας: Το συμπεραίνω ότι είχαν κλείσει το δρόμο, οι αστυνομικοί ήταν από την πλευρά των χρυσαυγιτών, θα μπορούσαν ακόμα και έναν πυροβολισμό στον αέρα να ρίξουν, δεν προστάτεψαν τα παιδιά.

Πρόεδρος: Η Χρυσή Αυγή είναι η κατηγορούμενη, όχι η αστυνομία.

«Ο Παύλος ήταν περήφανος»

«Ο Παύλος ήταν περήφανος γι αυτό που ήταν» τόνισε ο Παναγιώτης Φύσσας ενώ στη συνέχεια η ένταση «χτύπησε κόκκινο» όταν δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις τόσο του καταδικασμένου ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού όσο και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Μάλιστα, ο μάρτυρας αντέδρασε και απευθυνόμενος στον συνήγορο που του είπε συλλυπητήρια είπε: «Αφήστε τα σάλια. Ποια συλλυπητήρια; Άμα με σεβόσουν δεν θα ήσουν εδώ».

Πρόεδρος: τους κατηγορούμενους τους υπερασπίζονται δικηγόροι
Μάρτυρας : Να με αφηνόσουν ήσυχο . Ήρθαν να υποστηρίξουν ένα δολοφόνο να μου πούνε τι ;
Πρόεδρος: Όλοι δικαιούνται υπεράσπιση
Μάρτυρας : Μην με ρωτάτε δεν θα απαντήσω σε κανέναν.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν η συνήγορος υπεράσπισης , μεταξύ άλλων , και του Ηλία Κασιδιάρη ζήτησε να κάνει συμπληρωματικές ερωτήσεις στην Μάγδα Φύσσα η οποία είχε ολοκληρώσει την κατάθεση της.

«Δεν έχει άλλη υπομονή. Τέλος» φώναξε η αδελφή του Παύλου Φύσσα.
«Είμαι η μητέρα του και δεν θα απαντήσω σε γελοιότητες. Δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας» διαμαρτυρήθηκε η Μάγδα Φύσσα η οποία αν και ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βήμα του μάρτυρα αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις και αποχώρησε.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της από τον συνήγορο του Γιώργου Ρουπακιά η μητέρα του Παύλου Φύσσα επέμεινε πως υπήρχε οργανωμένο σχέδιο.

Συνήγορος: Το οργανωμένο σχέδιο που απέβλεπε στην δολοφονία του γιου σας πότε νομίζετε ότι οργανώθηκε και πού;
Μάρτυρας: Απάντησα, οργανώθηκε στα γραφεία της τοπικής της ΧΑ της Νίκαιας.

Ο συνήγορος αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Γ. Ρουπακιά ρωτώντας : «Θα δολοφονεί και θα μιλά ταυτόχρονα με τους άλλους;».

«Τα τέσσερα λεπτά του Παύλου που άντεξε και έδειξε το δολοφόνο» σημείωσε η Μάγδα Φύσσα και απευθυνόμενη στον συνήγορο είπε: «Εκπροσωπείτε το δολοφόνο και με ρωτάτε τι γράφει ο ιατροδικαστής; Μαχαιρώθηκε με τρεις μαχαιριές στην καρδιά και μου λέτε ότι ο γιατρός δεν έκανε τη δουλειά του και ο Ρουπακιάς τον άφησε τραυματία; Τέσσερα λεπτά άντεξε ο Παύλος».

Όταν η Μάγδα Φύσσα ρωτήθηκε για το περιεχόμενο των τραγουδιών του παιδιού της ξέσπασε:

«Απολογείται ο γιος μου εδώ; Υπάρχει λόγος να σας πω τα τραγούδια του παιδιού μου; Τα τραγούδια του είναι στο youtube μπορεί να τα ακούσει ο καθένας. Είναι αντιφασιστικά, ο Παύλος ότι ένιωθε έγραφε, δεν έβγαινε να δολοφονήσει».
Συνήγορος: Αρνείται να καταθέσει
Μάρτυρας: Αρνούμαι να καταθέσω; Επειδή δεν απαντώ σε γελοίες ερωτήσεις; Να με συλλάβετε… Ο Παύλος ήταν αυτόνομο άτομο, δεν ήταν η ουρά μου. Οι αξίες της ζωής του ήταν προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι για το κακό. Υπερασπίζεστε το δολοφόνο και έρχεστε και μου κάνετε τέτοιες ερωτήσεις.
 Συνήγορος: Δεν πήρα καμία απάντηση
Μάρτυρας : Δεν πήρατε αυτή που θέλατε. 

«Φοβόμαστε να ζητήσουμε το δίκιο μας»

«Ο Παύλος είναι ο αδελφός μου». Με αυτό τον τρόπο «συστήθηκε» στο δικαστήριο η αδελφή του άτυχου μουσικού, Ειρήνη η οποία πήρε τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων.

Η μάρτυρας περιέγραψε πώς μια «απλή οικογενειακή ημέρα» μετατράπηκε σε τραγωδία. «Θα τα πούμε μετά είπε ο Παύλος εκείνη την ημέρα και το μετά δεν ήρθε ποτέ. Τον είδα στο νεκροτομείο, τον δολοφόνησε το τάγμα εφόδου της Νίκαιας» κατέθεσε υπογραμμίζοντας πως ο αδελφός της «δολοφονήθηκε μέσα στη γειτονιά του».

«Περνάμε μια δοκιμασία 9 χρόνια, πέρα από το πένθος μας. Είμαστε εδώ να νιώθουνε υπεύθυνοι ή θύτες, να βλέπουμε το μίσος στο πρόσωπο τους… Να έχουν σκοτώσει τον άνθρωπο μας και να φοβόμαστε να ζητήσουμε το δίκιο μας» είπε η αδελφή του Παύλου Φύσσα η οποία συμπλήρωσε αναφερόμενη στις ενέργειες της αστυνομίας ότι «δεν έκανε τίποτα εκείνο το βράδυ , απέτυχε».

Στη συνέχεια σχολίασαν τις μαρτυρικές καταθέσεις οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και αναφέρθηκαν στον ναζιστικό χαιρετισμό του συνηγόρου του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνου Πλεύρη ,οποίος σήμερα δεν έχει προσέλθει στο δικαστήριο, μέσα στη δικαστική αίθουσα και ενώ οι δικαστές ήταν στην έδρα. «Κανείς συνάδελφος δεν το είδε και εσείς δεν κάνατε κάποιο σχόλιο» είπε η πρόεδρος με την πολιτική αγωγή να απαντά πως τους το είπαν εκείνη τη στιγμή. Τα σχόλια από την πολιτική αγωγή συνεχίστηκαν με την πρόεδρο να επανέρχεται λέγοντας : «Μας προσβάλετε με αυτά που λέτε».