ΣτΕ: Απορρίφθηκαν και οι αιτήσεις αναστολής της απόφασης για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων

«Συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας»


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
14:14
19/11/2020
ΣτΕ: Απορρίφθηκαν και οι αιτήσεις αναστολής της απόφασης για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων
5
loading

Μετά το αίτημα προσωρινής διαταγής το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε και τις αιτήσεις αναστολής της απόφασης της Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου που είχαν καταθέσει το ΜέΡΑ25 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη και ένας πολίτης.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό επιτροπής Αναστολών, έκρινε πως δεν μπορεί να δώσει αναστολή «του επίδικου, πράγματι αυστηρού πλην αναγκαίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, μέτρου λόγω συνδρομής εξαιρετικώς επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 52 παρ. 6 εδάφιο δεύτερο του π.δ. 18/1989, ανεξαρτήτως του επανορθωσίμου ή μη της βλάβης των αιτούντων».

Όπως επισημαίνουν το μέτρο ελήφθη «διότι συντρέχουν εξαιρετικώς επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον σοβαρό κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» και συμπληρώνουν ότι «έχει όλως προσωρινό χαρακτήρα και, εν όψει των συγκεκριμένων δεδομένων, εύλογη διάρκεια».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, στην απόφαση τους εξηγούν ότι:

 • Με ομόφωνη  γνώμη  της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19,   προκρίθηκε η εφαρμογή ολικού απαγορευτικού σε όλη τη χώρα προς ανάσχεση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
 • Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία «η ένταση πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας βαίνει από 4.11.2020 και έως την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης συνεχώς αυξανόμενη»,
 • Στο πλαίσιο της παρούσας εξαιρετικής συγκυρίας «(τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας) έχουν ήδη ληφθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της επικράτειας από την 7.11.2020 έως και την 30.11.2020» και έχει τεθεί  «περιορισμός των συναθροίσεων και της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω με περιοριστικώς καθοριζόμενες εξαιρέσεις, καθώς και η απαγόρευση της μετακίνησης με οποιοδήποτε μέσο εκτός περιφερειακής ενότητας».
 • Έχει ήδη ανασταλεί η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων κάθε βαθμού.

Πάντως, οι αιτήσεις ακύρωσης της επίμαχης απόφασης που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες θα συζητηθούν, στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, στις 4 Δεκεμβρίου 2020.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Εκλογές τώρα!!

  Οι δικαστές και οι εισαγγελείς βγάλανε ανακοίνωση ότι τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά. Η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών λέει ότι δεν είναι αποδεκτή μέθοδος επιστημονικά το lock down. Δημοσιογράφοι μιλάνε για προσπάθειες φίμωσης και επηρεασμού. Οι οικονομολόγοι μιλάνε για καταστροφή, κλείσιμο πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πολλές χιλιάδες άνεργοι. Οι κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και οι εκπαιδευτικοί μιλάνε για σοβαρά προβλήματα τα οποία είναι συνέπεια της καραντίνας. Οι εκπαιδευτικοί επίσης μιλάνε για σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι γιατροί μιλάνε για σοβαρές ελλείψεις και λάθος χειρισμούς. Οι συνδικαλιστές μιλάνε για διάλυση εργασιακών σχέσεων. Οι στρατιωτικοί μιλάνε για περίεργες επιλογές στα εξοπλιστικά και στους χειρισμούς των εθνικών θεμάτων. Αλήθεια τι είναι αυτό που κάνετε καλά και είστε τόσο πολύτιμοι;; τίποτα απλά λαδώνετε τα μμε....ούτε το μέγεθος μιας μάσκας δεν μπορείτε να υπολογίσετε...

 2. avatar ΚΩΣΤΑΣ 2

  Οι γραμματεις και οι φαρισαιοι ( παιδια εχιδνων οπως ειπε και ο ΧΡΙΣΤΟΣ ) δικαιωσαν ....... την κυβερνηση . Και οι παρατρεχαμενοι σ\' αυτους ( συνηθως αργυρονητοι γλυφτες δημ . υπαλληλοι ) βγαζουν και γλωσσα αντι να βγαλουν τον σκασμο.

 3. avatar Ο ΑΡΙΣΤΟΣ

  ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΟΜΟΦΩΝΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΛΟΙΜΟΞΙΟΛΟΓΩΝ.ΤΙ ΟΧΙ?Α,ΟΛΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΝΟΜΙΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ.ΡΕ [...]

 4. avatar PerMan

  Όλοι αυτοί κάτι πίνουν και λένε τόσες πολές [...]. Παγκόσμια επιδημία, δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα και θάνατοι και αυτοί τον χαβά τους για τις υπαίθριες συναθροίσεις.
  Βρε τι έχουμε πάθει.

 5. avatar Δωσε πονο αμετρητο ΣΤΕ ΚΑΙ ΒΑΚΕ

  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΜΠΑΧΑΛΑΚΗΔΕΣ ΑΚΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ....
  ΕΤΣΙ ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΣΑΣ
  ΑΝ ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΜΑΣ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ
  ΟΥΣΤ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει