Αθώα κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η Havva Suicmez, η οποία κατηγορείτο για την έκρηξη σε υπόγειο διαμέρισμα στην περιοχή της Τριανδρίας, τον Οκτώβριο του 2011, που στοίχισε τη ζωή σε 32χρονο άνδρα, κουρδικής καταγωγής.

Στο σημείο της έκρηξης, η οποία αποδόθηκε τελικώς σε ατύχημα, είχαν βρεθεί βαρύς οπλισμός και εκρηκτικές ύλες, γεγονός που σήμανε ‘συναγερμό’ στις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Σε βάρος της γυναίκας, τουρκικής υπηκοότητας, είχαν αποδοθεί κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή εκρηκτικών υλών από κοινού με άλλους και κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων.

Η Havva Suicmez, γνωστή με το όνομα ‘Εμινέ’ και τη δράση της για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση. Όπως ισχυρίστηκε -δε- η συνήγορός της, από καμία μαρτυρική κατάθεση δεν προέκυψε σύνδεση της γυναίκας με το περιστατικό, αλλά κι ούτε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου όλων των Κούρδων της περιοχής.

Όπως τονίστηκε το μόνο στοιχείο που την επιβάρυνε ήταν το γεγονός ότι πριν την έκρηξη είχε βρεθεί μαζί με τον άτυχο άνδρα, προκειμένου να τον βοηθήσει ως μεταφράστρια στη διεκπεραίωση προσωπικής του υπόθεσης. Οι ισχυρισμοί έπεισαν τελικά τους δικαστές που έκριναν την κατηγορούμενη αθώα.

Να σημειωθεί ότι η ‘Εμινέ’ είχε λάβει από το 2001 πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα με το όνομα Gilmaz Gonul, αλλά ανακλήθηκε, καθώς διαπιστώθηκε, ότι το αληθινό της όνομα είναι Havva Suicmez, πράγμα το οποίο η ίδια αποδέχθηκε και προτίθεται να καταθέσει εκ νέου αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά της στοιχεία, επικαλούμενη ότι στην Τουρκία διώκεται λόγω της πολιτικής της δράσης.