Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας και αφορούν τη βόμβα μεγάλης ισχύος, που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε χθες, Δευτέρα (18/12), στου Ζωγράφου σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από την έδρα των ΜΑΤ. Η αυτοσχέδια βόμβα με ζελατοδυναμίτιδα εντοπίστηκε μέσα σε σακούλα σκουπιδιών στο μαντρότοιχο των ΜΑΤ στο ύψος της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου.

Στις 12:29 στο κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ υπήρξε τηλεφώνημα, όπου ενημέρωσαν ότι υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός στο συγκεκριμένο σημείο και τους είπαν ότι θα εκραγεί σε 45 λεπτά. Αμέσως κινητοποιήθηκε το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, έγινε αποκλεισμός του δρόμου και της ευρύτερης περιοχής, καθώς απέναντι βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες. Και η εξουδετέρωση της βόμβας πραγματοποιήθηκε επιτυχώς.

Όπως μετέδωσε σε σχετικό της ρεπορτάζ η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο την Τρίτη (19/12), «οι άγνωστοι, που τοποθέτησαν βόμβα στα ΜΑΤ, ήθελαν θύματα».

Φωτογραφίες με τη βόμβα που εντοπίστηκε στην Πολυτεχνειούπολη, κοντά στην έδρα των ΜΑΤ
Η βόμβα που εντοπίστηκε

Τι περιείχε ο εκρηκτικός μηχανισμός

Ο εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μισή λίμπρα C4 υψηλό εκρηκτικό, 150 γραμμάρια ζελατοδυναμίτιδα, ρολόι, δύο πυροκροτητές και διακόπτη.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, που συγκεντρώνει στοιχεία, για να φτάσει στα ίχνη των δραστών, οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν σε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας και να τοποθετήσουν τη βόμβα δίχως να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν.

Το σημείο όπου τοποθετήθηκε η βόμβα ήταν κοντά στον τελευταίο εξωτερικό φρουρό αλλά και στις φοιτητικές εστίες. Μπορεί να υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ωστόσο η βόμβα ήταν ισχυρότατη και ενεργή, κι αν κάτι πήγαινε στραβά, θα κινδύνευαν άνθρωποι, αστυνομικοί, φοιτητές αλλά και διερχόμενοι πολίτες.

Συγκεκριμένα, το ωστικό κύμα θα έφθανε ακόμα και στον τοίχο του πανεπιστήμιου, αν έσκαγε η βόμβα.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει στόχος τόσο της 17 Νοέμβρη όσο και του Επαναστατικού Αγώνα κατά το παρελθόν, το 1985 και το 2008 αντίστοιχα.