Έγγραφα που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με μια ξεχωριστή ποινική έρευνα που αντιμετωπίζει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή σχετικά με φερόμενες δωροδοκίες σε τέσσερις πρώην βοηθούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2014 έως το 2020 επικαλείται το Politico.

Η έρευνα εξετάζει την Εύα Καϊλή συγκεκριμένα για τρεις πιθανές δόλιες δραστηριότητες, σύμφωνα με το δημοσίευμα: εάν παραπλάνησε το Κοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της. Εάν έκοψε τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας που διοργάνωσε και τέλος, αν έλαβε επίσης μίζες από μέρος των μισθών τους, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, επιστολή που είναι σε γνώση του ιστότοπου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε αντίστοιχη έρευνα που διενεργήθηκε για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Μαρία Σπυράκη, χωρίς, ωστόσο, να αποδεικνύονται τα όσα ερευνήθηκαν από τα έγγραφα που έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαϊκές Αρχές.

Συνολικά, οι ελεγκτικές Αρχές εκτιμούν ότι η Εύα Καϊλή χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο με γνώση της υπόθεσης.

Οι λεπτομέρειες προσφέρουν την πρώτη πραγματική εικόνα της έρευνας από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο, λίγες μόνο ημέρες αφότου η κ. Καϊλή, μπήκε στη φυλακή με την υποψία ότι είχε εμπλακεί σε ένα ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, το Qatargate – το φερόμενο κύκλωμα δωροδοκίας που σύμφωνα με τους εισαγγελείς εμπλέκονται χώρες όπως το Κατάρ και το Μαρόκο οι οποίες δωροδόκησαν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και μιας και όλοι οι ύποπτοι για το σκάνδαλο Qatargate βρίσκονται πλέον εκτός φυλακής και χωρίς οι βελγικές Αρχές να έχουν προχωρήσει σε νέες συλλήψεις από τον Φεβρουάριο, η προσοχή τώρα στρέφεται στη νέα αυτή υπόθεση απάτης. Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή νομικών υποθέσεων της Βουλής θα συζητήσουν την υπόθεση Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών για πρώτη φορά σήμερα, Τρίτη (25/4).

Η Εύα Καϊλή τελεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και πλέον μάχεται για την αθωότητά της, την ώρα που η εισαγγελία της ΕΕ, η οποία διερευνά εγκληματικές απάτες που συνδέονται με κονδύλια της ΕΕ, υποστήριξε ότι η έρευνά της πατά σε σταθερό έδαφος.

«Η τρέχουσα έρευνα αφορά έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Γενικής Εισαγγελίας, Laura Kövesi στην επιστολή που εστάλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο και ζητούσε να αφαιρεθεί η ασυλία τόσο της κυρίας Καϊλή όσο και της κυρίας Σπυράκη.