Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις ολιγοήμερες διακοπές των Χριστουγέννων με την οικογένειά του στα Χανιά σήμανε «συναγερμό» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένου ότι μετράμε αντίστροφα για την έλευση του 2023, μιας καθαρά εκλογικής χρονιάς που απαιτεί  νέα πολιτική χάραξη από την κυβέρνηση, έναν «οδικό χάρτη» δηλαδή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη δύσκολη οικονομική διαχείριση μέχρι τις κάλπες ( με επικρατέστερη ημερομηνία την 9η Απριλίου) αλλά και πυρετώδεις προετοιμασίες σε επίπεδο ψηφοδελτίων, συγκεντρώσεων, περιοδειών, μιας νέας «γέφυρας» με το εκλογικό σώμα στη λογική της ανάδειξης του κυβερνητικού έργου και της προβολής του γαλάζιου προγράμματος για την επόμενη τετραετία.

Και επειδή έχει ήδη ανοίξει άτυπα συζήτηση για την αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά και την ανακοίνωση της γνωστής δημοσιογράφου Πόπης Τσαπανίδου, η οποία διαδέχεται τον Νάσο Ηλιόπουλο και αναλαμβάνει από 1/1/2023 εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η αλλαγή σκυτάλης για τη ΝΔ, δηλαδή η αντικατάσταση του κου Γιάννη Οικονόμου θα γίνει όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, δηλαδή για να καλυφθεί το κενό των 3-4 εβδομάδων που θα προκύψει. Για τη θέση αυτή το όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι αυτό του νυν υφυπουργού Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι «φλερτάρει» με την ευρωβουλή και κατά συνέπεια δεν θα υπήρχε εμπόδιο. Επισημαίνεται πάντως, ότι κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο το κύριο βάρος της επικοινωνίας θα το έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, πυρετώδεις είναι και οι διεργασίες για την τελική σύνθεση των γαλάζιων ψηφοδελτίων, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται εντός του Ιανουαρίου. Το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει η ομάδα κρούσης που αποτελείται από τους Γιάννη Μπρατάκο, υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Παύλο Μαρινάκη, γραμματέα πολιτικής επιτροπής ΝΔ και Θανάση Νέζη. Τη νέα γενιά έχει αναλάβει ο γραμματέας της ΝΔ, ο οποίος συναντά φρέσκα στελέχη και συζητούν για το ενδεχόμενο καθόδου τους στις εκλογές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr τα νέα αυτά πρόσωπα θα ανακοινωθούν ομαδικά από τον πρωθυπουργό, για να σταλεί το μήνυμα της ανανέωσης αλλά και το ειδικό βάρος που ρίχνει η παράταξη στη γενιά των 40αρηδων. Παράλληλα, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης γνωρίζει εξαιρετικά την ανθρωπογεωγραφία και τις ισορροπίες στην περιφέρεια, λειτουργεί ως γεφυροποιός και έχει το προνόμιο ότι μπορεί να εντοπίσει τις σωστές «δοσολογίες» παλιών και νέων στελεχών για να προσδώσει στις γαλάζιες λίστες ανά την Επικράτεια τα χαρακτηριστικά που έχει ανάγκη η ΝΔ, πετυχαίνοντας την μετατόπιση προς το κέντρο.  Τους νυν εκλεγμένους συναντά ο Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίοι και του μεταφέρουν τους προβληματισμούς και όσα εισπράττουν κατά τις περιοδείες τους στις τοπικές κοινωνίες.

Ανατροπές σε  16 έδρες έφερε η νέα απογραφή

 Αλλαγές στον εκλογικό χάρτη έφερε η νέα απογραφή, τα στοιχεία της οποία ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ με τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας να ανέρχεται σε 9.716.889 άτομα.  Και μπορεί τα αναλυτικά στοιχεία κατά περιφερειακή ενότητα, δήμο και δημοτική ενότητα να αναμένεται και τυπικά να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, ωστόσο ήδη εστάλησαν στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προκειμένου να καθοριστεί η νέα κατανομή των εδρών για τις βουλευτικές εκλογές εντός Ιανουαρίου.

Το σίγουρο είναι ότι καταγράφονται μεγάλες μεταβολές σε συνολικά 16 βουλευτικές έδρες.  Συγκεκριμένα, κερδίζουν δύο έδρες ο Νότιος Τομέας της Β΄ Αθηνών και η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ενώ μία επιπλέον έδρα θα έχουν ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών, ο Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθηνών, η Α΄ Θεσσαλονίκης και η Αχαΐα. Αντιθέτως, από μία έδρα χάνουν η Α’ Πειραιά, οι Σέρρες, η Φθιώτιδα, η Μαγνησία, η Κοζάνη, η Άρτα, η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες καθίστανται, πλέον, μονοεδρικές περιφέρειες.

Τα νέα αυτά δεδομένα εντείνουν τον εσωκομματικό ανταγωνισμό, καθώς καθίσταται σαφές ότι στις περιφέρειες που μειώνονται οι έδρες η μάχη του σταυρού καθίσταται πιο δύσκολη. Έτσι, στην Πειραιώς έχουν ξεκινήσει εκ νέου τους υπολογισμούς με βάση τον ακριβή αριθμό εδρών σε μια προσπάθεια να βαφτεί ο εκλογικός χάρτης γαλάζιος.