Σήμερα τελέστηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Ελληνικού, του μεγαλύτερου έργου αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του βασικού μετόχου Σπύρου Λάτση, του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, υπουργών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, των κομμάτων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Σήμερα ουσιαστικά γράφεται ο πρόλογος της νέας εποχής του παραλιακού μετώπου και της Αττικής καθώς ξεκινά το μεγάλο έργο ανάπλασης του Ελληνικού. Μια από τις μεγαλύτερες πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του Ελληνικού.

«Διαπιστώνω», είπε, «με χαρά ότι το χρονοδιάγραμμα τηρείται και οι αλλαγές είναι εμφανείς. Είναι αλήθεια πως το σύνθημα για τις μπουλντόζες του Ελληνικού έχει ακουστεί πολλές φορές έως τώρα. Σήμερα δεν θα το επαναλάβουμε γιατί τα λόγια έγιναν πράξη και στη θέση του υπάρχει η χειροπιαστή πραγματικότητα. Και στο Ελληνικό, το είπαμε και το κάνουμε. Το πιστέψαμε αυτό το έργο από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε. Πολλά τα εμπόδια και οι βαλτωμένες αντιλήψεις.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Τώρα στρεφόμαστε στο μέλλον με το όραμα του Σπύρου Λάτση να παίρνει σάρκα και οστά. Η πρώτη συζήτηση έγινε στη βουλή το 2007 και αφού πέρασε από 40 κύματα άρχισε να αποκτά σάρκα και οστά».

Το έργο είπε ακόμα ο πρωθυπουργός δημιουργεί έναν συλλογικό πλούτο με πάνω από 70.000 θέσεις εργασίας. Μιλάμε για ένα τεράστιο έργο με θετικές συνέπειες σε πολλά επίπεδα. Η πρωτεύουσα μας στρέφεται επιτέλους προς τη θάλασσα. Επίσης, τόνισε ότι είναι ένα υπόδειγμα αειφόρου αναβάθμισης μιας ολόκληρης περιοχής.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την οικολογική διάσταση της παρέμβασης, από την απορρύπανση του εδάφους και των υδάτων, την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος και την αναβάθμιση των τοπικών συγκοινωνιών αλλά και τον οικολογικό σχεδιασμό όλων των κτιρίων της πολιτείας αυτής. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό σε κάθε βήμα της επένδυσης και τόνισε ότι όλα αυτά δηλώνουν και την αντοχή της οικονομίας μας σε ένα ασταθές τοπίο. Παρά τα εμπόδια τα μεγάλα έργα στην χώρα μας προχωρούν, είπε και η Πολιτεία υψώνει αναχώματα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι πολίτες νιώθουν την κυβέρνηση δίπλα τους και δεν κάνει βήμα πίσω από το πρόγραμμά της. Και αυτή η παγκόσμια δυσκολία θα μετατραπεί σε ευκαιρία, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Το έργο του Ελληνικού, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Οδυσσέα Αθανασίου προς τους εκπροσώπους του Τύπου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα χρονοδιαγράμματα να τηρούνται με βάση τον σχεδιασμό.

Το πρώτο μέρος του μεγάλου Μητροπολιτικού Πάρκου, το Εxperience Park έκτασης άνω των 70 στρεμμάτων, έχει δοθεί στο κοινό από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ λίγο αργότερο δόθηκε και το Experience Center, τo Κέντρο Επισκεπτών, το μεγαλύτερο στον κόσμο στο είδος του όπου οι επισκέπτες μπορούν να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη,