Την τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα με την χθεσινή ημέρα να χαρακτηρίζεται από την πλήρη ασέβεια των Τούρκων σε μια τόσο μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου.

«Οι Τούρκοι με τις 39 παραβιάσεις και τις 11 παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές των Ελλήνων πιλότων» έλεγαν κυβερνητικές πηγές στο Newsbeast και σημείωναν ότι όχι μόνο αυτές δεν εξαντλούνται αλλά χαλυβδώνονται.

Όπως σημειώνουν πάντως έμπειροι στρατιωτικοί αναλυτές, η ξεδιάντροπη αυτή στάση εκ μέρους της Τουρκίας, δείχνει ότι όχι μόνο δεν τηρεί την συμφωνία για μορατόριουμ ειδικά στις μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών, αλλά μοιάζει σαν να ψάχνει μια «στραβή» η οποία όμως θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να ψάχνει τρόπους να δυναμιτίσει κι άλλο το κλίμα. Πως άλλωστε μπορεί να εξηγήσει κανείς ότι την ώρα που ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από το νησί της Μεγαλόχαρης για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Παναγία, την Τήνο, Τούρκοι πιλότοι παραβίαζαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο πάνω από εμβληματικά νησάκια όπως η Κίναρος και η Κανδελιούσα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει την τακτική της διαρκούς παραποίησης της ιστορίας. Την Τουρκία ενόχλησε για ακόμα μια φορά το tweet του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια για τη συμπλήρωση των 48 ετών από τη β’ φάση του Αττίλα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, πάλι ανήμερα μιας μεγάλης θρησκευτικής γιορτής στην Ελλάδα, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εισβολή δείχνοντας ως υπεύθυνους τους Ελληνοκυπρίους.

Αναφέρει ότι εκείνοι ήταν που «παραβίασαν το Σύνταγμα του 1960 και κατέστρεψαν την συνεταιρική Δημοκρατία το 1963. Η Τουρκία χρειάστηκε να επέμβει μετά το ελληνικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 1974, με στόχο να σταματήσει η αιματοχυσία και η βία κατά των Τουρκοκυπρίων».

Λένε όμως και κάτι άλλο πέρα για πέρα ανιστόρητο: «Η παρέμβασή μας βασίστηκε στις Συμφωνίες Λονδίνου & Ζυρίχης, άρα ήταν νομότυπη και νόμιμη. Χάρη στην Τουρκία, εδραιώθηκε η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κύπρο, σώζοντας ζωές και Ελληνοκυπρίων. Η παρέμβασή μας έφερε το τέλος της ελληνικής Στρατιωτικής Χούντας».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει καμία διάθεση όχι μόνο να συνομιλήσει αλλά αντίθετα επιθυμεί να επωφεληθεί πολιτικά και πάντα στο εσωτερικό του ακροατήριο.

Όμως, έλεγαν διπλωματικές πηγές στο Νewsbeast όταν έχεις να κάνεις με προκλήσεις του είδους που είδαμε χθες ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις αν και πόσο γρήγορα μια υπέρπτηση, ή μια παραβίαση μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε τραγωδία. Και αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας καθώς έχει γίνει δυστυχώς στο παρελθόν.